Under tredje kvartalet i år gick norsk ekonomi för första gången någonsin om svensk ekonomi mätt i BNP. Det lär dock inte bli långvarigt och snart beräknas Sverige vara ikapp igen. Samtidigt har norrmännen bättre förutsättningar på sikt.

Skillnaden är inte stor, men norsk BNP uppgick under perioden till 1 600 miljarder kronor mot svensk BNP på 1 437 miljarder kronor.

I praktiken är skillnaden betydligt större än vad siffrorna ger sken av. Det menar Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

LÄS ÄVEN: Inflationen 9,5 procent i november

– För att jämföra olika länder bör man ta hänsyn till befolkningsstorleken. Vi har ju dubbelt så stor befolkning, och tar man hänsyn till det är Norge ett betydligt rikare land, säger hon till SvD.

Nyman menar att Norge är bättre rustade för sämre ekonomiska tider och Sverige mer räntekänsligt. I Norge har man dessutom tak på energipriserna.

Går snart tillbaka

Enligt Jan L Andreassen, chefsekonom på norska Eika Gruppen, är ordningen dock snart återställd igen.

– Det är inte så konstigt eftersom Norges största produktionsvara är energi och priset på energi har exploderat. Det kommer att falla tillbaka när fred kommer, och det vet vi att den gör förr eller senare. Då blir det söta bror som är störst igen.

Den svaga svenska kronan bidrar också. Samtidigt brottas även norrmännen med inflationen och en svagare köpkraft.

Olika levnadsstandard i framtiden

På lång sikt har norrmännen bättre förutsättningar, anser Andreassen och hänvisar till intäkterna i oljefonden som i dagsläget ligger på 12 530 miljarder norska kronor.

LÄS ÄVEN: Kraftigt ökade levnadskostnader på bara ett år

– I framtiden blir nog skillnaden i levnadsstandard mycket större mellan Sverige och Norge. Pensionerna kommer att vara högre i Norge och vi har också mer pengar för att bygga sjukhus och förbättra välfärden.