mobiltelefon

Foto: Mozilla.

Inrikes

Nu kan du lämna samtycke till sex i en app

Publicerad 6/26/2018
Annons

På söndag den 1 juli träder samtyckeslagen i kraft. För att förenkla processen skapade brottmålsadvokaten Baharak Vaziri appen Libra.

Meningen är att förspelet ska ackompanjeras av att parterna anger samtycke i appen och skriver under digitalt med BankID.

Den nya lagen stipulerar att det som är avgörande är om frivilligheten ”har kommit till uttryck genom ord eller handling”.

Enligt Vaziri kan den nya lagstiftningen medföra stora bevissvårigheter och momentet där man måste identifiera sig med hjälp av mobilt BankID ”får till följd att deltagaren måste tänka efter om denne verkligen vill genomföra den sexuella handlingen med personen i fråga och medför större eftertänksamhet bland användarna”.

Vaziri har stor erfarenhet av sexualbrott och har många gånger upplevt att bevisningen är undermålig vilket leder till att förundersökningar läggs ned eller att den tilltalade döms trots avsaknad av tillfredsställande bevisning.

– Någon komplett tillfredsställande bevisning i sexualbrottsmål kommer i realiteten bli svårt att få till. Syftet med applikationen är att försöka öka rättssäkerheten, den kan användas som del av bevisningen till styrkande av att samtycke har förelegat eller inte förelegat, säger Vaziri till Dagens juridik.

– Ett digitalt samtyckte är ett steg i rätt riktning vad gäller bevisning som är anpassat till det moderna samhället där man använder de möjligheter som finns.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons