För vårdpersonal under 65 som bara fått en dos kan vaccineringen komma att kombineras med två doser av ett annat vaccin.

Inom vård och omsorg har 120 000 personer vaccinerats med den första dosen av Astra Zenecas vaccin som pausats på grund av misstankar om allvarliga biverkningar. Nu diskuteras alternativa lösningar beroende på vad Folkhälsomyndigheten beslutar om vaccinet.

LÄS ÄVEN: Se upp för Vaxzevria – Astra Zenecas skandalvaccin byter namn

Medan den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, bekräftat att sällsynta men allvarliga biverkningar kopplade till Astra Zenecas vaccin förekommer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell att man inväntar studier där man tittat närmare på om det går att byta vaccin mellan den första och andra dosen.

– Problemet kan möjligen vara att man inte får det skydd man behövde ha, och att man då kan behöva en tredje dos, sade han till Vetenskapsradion.

Således lutar det åt att ta två doser av ett annat vaccin.

– Jag tror inte spontant att man ska byta vaccin mellan dos ett eller två. Däremot kan man mycket väl tänka sig på sikt att ge en tredje, uppföljande dos av ett annat vaccin. Det kan till och med vara en fördel att göra det, säger Anders Tegnell till Vetenskapsradion.

Okontroversiellt i Frankrike

I Frankrike har man dock gått på en annan linje och ser inga problem med att byta märket på vaccinet mellan dos ett och två. Där kommer man att ge dem under 55 som fått en första dos av Astra Zeneca en andra dos från Pfizer eller Moderna.

– Det här ger bättre immunsvar än när man använder samma vaccin två gånger, säger Jean-Daniel Lelièvre, expert på myndigheten, till Franceinfo.

LÄS ÄVEN: BEKRÄFTAT: Astra Zenecas vaccin orsakar blodproppar