För ett år sedan fick Georgien viseringsfrihet mot EU. ”Vi behöver våra fängelseplatser i Sverige för våra egna bovar.”

Enligt polisen står utländska stöldligor bakom nästan hälften av alla inbrott i Sverige och ett av de fyra länder som pekas ut varifrån ligorna kommer är Georgien.

Ligorna ligger också bakom större delen av stölder av båtmotorer, bildelar och större jordbruksmaskiner samt begår även många brott mot äldre.

Internationella regelverk säger att Georgien är tvungen att ta emot sina medborgare som dömts i andra länder, något som dock inte skett under det senaste decenniet – bland annat med hänvisning till att georgiska fängelser är fulla.

LÄS MER: Fler georgier söker asyl i Sverige – många på stöldturné i Sverige

På tisdagen möter justitieminister Morgan Johansson (S) Georgiens vice statsminister Giorgi Gakharia i Stockholm och förhoppningen är att landet nu ska börja ta emot sina dömda medborgare.

– Det här är georgiska medborgare som saknar anknytning till Sverige, de ska ändå rehabiliteras i sitt hemland, inte i Sverige, och då är huvudregeln att man kan begära att de blir återförda till sitt hemland, säger Morgan Johansson till Sveriges radio.

– Det andra skälet är att vi behöver våra fängelseplatser i Sverige för våra egna bovar.

Regeringen förhandlar parallellt med myndigheter i övriga utpekade länder; Rumänien, Litauen och Polen.

LÄS MER: Sverige ett ‘smörgåsbord’ för internationella ligor

Enligt Johansson erbjuder man inte länderna ifråga något, varken pengar eller något annat, och i Georgiens fall tror man att viljan att behålla viseringsfriheten ska räcka för att de ska gå med på att ta tillbaka sina medborgare.