En ny serie om Ronja Rövardotter är på gång. Men denna version ser ut att skilja sig från tidigare. I statistrollerna söks nu folk från ”alla etniciteter”.

Den nya Ronja-serien ska ha premiär på Viaplay under 2023 men nu söks statistroller till serien. Det är Lia Kim Hietala som på Facebook säger att hon rollsätter och att de nu letar efter ”MÄN I 30-65 ÅRS ÅLDERN MED SKÄGG OCH LÅNGT HÅR, ALLA ETNICITETER”. Det enda kravet som ställs är att statisternas ”skägg och hår är klippt med sax snarare än trimmer och att man är ok med att låta det fortsätta växa under det kommande året”.

Även om Ronja Rövardotter är en fiktionell berättelse var både bok och den första filmatiseringen överens om att den utspelas i ett land som Sverige i en tid när invandring i princip inte fanns. Att detta nu ignoreras är emellertid en trend på senare år inom nöjesbranschen.

Fler exempel

I den populära serien Vikings spelades exempelvis en viking-ledare av Caroline Henderson, som är färgad, vilket höjt en del ögonbryn till den grad att hon kommenterat kritiken.

Ett annat väldigt kontroversiellt exempel än när den legendariska Gustaf Mannerheim porträtterades av den afrikanske skådespelaren Telley Savalas Otieno i filmen The Marshal of Finland (Marskalken av Finland).

Mannerheim är i Finland deras viktigaste och mest omtyckta ledare genom tiderna:

Han är i Sverige främst känd för sin ledande roll under vinterkriget och fortsättningskriget, men hade därtill ett avgörande inflytande på genomförandet av Finlands självständighet, finska inbördeskriget, dess politiska orientering mot övriga Norden och stadfästandet av Finlands regeringsform från 1919.[a] 53 år efter hans död röstades han fram som den främste finländaren genom tiderna.

I bilden nedan kan man se Mannerheim så som han såg ut i verkligheten (till vänster), jämfört med hur han porträtterades i filmen.

The Marshal of Finland Amkelwa Mbekeni An African perspective of The Marshal of Finland
Mannerheim v.s. hur filmen visade honom