Folkhälsomyndigheten, som fått kritik för senfärdighet, bedömer nu att risken är hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Detta på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden. Samtidigt bedömer de fortfarande att risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.

I ett pressmeddelandet skriver de att deras nya bedömning bygger på en analys av virusets spridning i världen, främst genom uppgifter från Världshälsoorganisationen WHO och den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Indikationer talar för att det nu förekommer samhällsspridning i begränsad omfattning i framförallt Sydkorea, Iran och norra Italien.

Samtidigt rapporterar WHO att ökningen av nya fall avtagit i Kina.

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för att upptäcka fall av covid-19 i Sverige är hög, men att risken för allmän spridning i landet är låg. De utgår från en 5-gradiga skala med risknivåerna mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög.

De har i sin uppdaterade riskbedömning bland annat vägt in att det är många fall med milda symtom som rapporteras, vilket kan innebära att de inte upptäcks. Det är dessutom många som reser från Sverige till Italien just nu, och en viss riskökning finns även på grund av resandet från Iran och Sydkorea, skriver de.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. Samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg. Inom hälso- och sjukvården finns det etablerade rutiner för att provta och hantera de fall som upptäcks, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i pressmeddelandet.

Fått kritik

Sedan utbrottet först började rapporteras om i slutet av januari har Folkhälsomyndigheten, med statsepidemiolog Anders Tegnell i spetsen, tonat ner faran och blivit kritiserade.

– Världshälsoorganisationen själv har varit betydligt spetsigare och tydlig i sin kommunikation. Att tona ned risken skickar fel signaler till sjukvårdsregionerna, sa Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

I ett annat fall sa statliga myndigheter att det var fritt fram för Mickael att komma hem, trots att han var i riskzonen att bära på viruset.

LÄS MER: Svenske Mickael kan bära på Corona-viruset – staten säger att det är fritt fram att komma hem

Nyligen uppmärksammade Samhällsnytt också hur regeringen valde att skänka 40 miljoner kronor till WHO istället för att lägga pengarna på krisberedskap i landet.

LÄS MER: Kaos i vården – men regeringen ger 40 miljoner i bidrag till WHO

Du kan läsa mer om vår rapportering om corona-viruset här.