Efter att S-MP-regeringen föll i måndags gick Vänsterpartiet snabbt ut och sa att de vill att Löfven ska sitta kvar ändå. Nu öppnar en av MP:s språkrör dörren för V och meddelar att de gärna ”sätter sig vid förhandlingsbordet” med dem. ”Värt ett sådant försök”, säger språkröret Stenevi.

Det är en ombildad variant av JÖK-partierna som Stenevi vill förhandla med. Hon nämner att S, V, C och MP kan ordna fram ett ”juniavtal”. Liberalerna sa efter omröstningen i måndags att JÖK:en har fallit och det verkar som att de, med ett år kvar till valet och usla opinionssiffror, inte vill vara kvar som stödparti och Socialdemokraterna.

– Vi har en ganska tydlig bild av vad vi inte vill se, säger Stenevi till SVT. En Moderatledd regering som sitter i knät på Sverigedemokraterna är inget önskeläge för Miljöpartiet, fortsatte hon i SVT:s Morgonstudio.

LÄS MER: KLART: Löfven sparkas av riksdagen – regeringen faller

Istället ser hon att V kanske kan blidkas.

– Vi har förhandlat budget med Centern och med Vänstern i olika omgångar. Och jag ser att vi har likheter som vi hade kunnat enas kring. Jag ser att vi hade kunnat arbeta med en lång rad frågor, menar hon.

Inte en majoritet

Det var frågan om fri hyrssättning i nyproduktion som fick V att ansluta sig till den misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven som SD lyfte. Det är fortfarande oklart hur C och V, som står på två helt olika sidor i frågan, kan enas.

Stenevi menar att det handlar om att få ihop en budget som varken blir den mest socialistiska eller liberala, men menar att det är bättre än att det blir en ”högerkonservativ” budget.

Då Liberalerna nu säger sig ha övergett som roll som stödparti åt S, för att istället eftersträva en moderatledd regering uppstår följande block:

S, MP, V och C med sammanlagt 174 röster, en kort för att få majoritet.

SD, M, L och KD med 173 röster, 2 kort från majoritet.

De resterande två mandaten besitts av så kallade ”politiska vildar”. En är Amineh Kakabaveh, före detta vänsterpartist samt Emma Carlsson Löfdahl, före detta Liberalerna. Med Kakabavehs röst, som troligen går till vänsterblocket, lyckas alltså de precis skrapa ihop en majoritet med minsta möjliga marginal. Dock har det ett flertal gånger hänt att sådana jämna omröstningar kan avgöras av slarv eller dylikt vid omröstningar.

Men Märta Stenevi säger samtidigt att det inte finns några planer på att även inkludera L i ett juniavtal.

– Jag beklagar det och sätter mig vilken dag som helst i förhandling igen. Men jag ser inte det nu, säger hon till SVT.