Snart ett år efter att lagen om hemlig dataavläsning trädde i kraft vill nu staten utöka antalet appar som ska kunna genomsökas och avlyssnas, bland annat Messenger och Signal. Skälet ska vara att kriminella nu övergett system som Encrochat efter att polisen lyckats hacka dess kryptering.

Det var i juni i fjol som polisens hackning av Encrochat blev känd och många kriminella användare övergav appen.

Men även om insynen i tjänsten lett till flera åtal fortsätter skjutningarna och polisen efterlyser en lagändring vilken ska möjliggöra avlyssning av personer utan att konkret misstanke om brott finns, vilket är kravet i dag.

– Vi behöver arbetar mer proaktivt och inte komma i efterhand när morden väl har skett, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, i podden Aftonbladet Krim.

Får stöd av inrikesministern

I regeringen får polisen stöd av inrikesminister Mikael Damberg (S) som kallar lagen om hemlig dataavläsning för ”närmast revolution” på ett rättssäkert sätt. Han betonar även att man samtidigt gjort det enklare att besluta om hemlig avlyssning.

Den 1 april fyller lagen ett år och i maj ska man redovisa hur den fungerat. Enligt Damberg är den en stor succé och man vill nu utöka avlyssningen

– Vi skulle vilja ha lättare att komma åt olika appar, nu kan man göra det bakvägen via hemlig dataavläsning, men att lättare komma åt plattformar som messenger och signal. Där tror jag också att man behöver ha nya verktyg framöver för polisen så att de inte bara ska byta plattformar.

När det gäller utökade möjligheter för avlyssning utan att det finns en konkret brottsmisstanke uppger Damberg att man tillsatt en utredning som ska titta på just det.