Att skicka hundratals miljarder till Ukraina är bra, eftersom pengarna kommer tillbaka till USA:s vapenindustri. Det säger den amerikanska statssekreteraren Victoria Nuland i en uppmärksammad intervju med CNN.

Victoria Nuland är statssekreterare för politiska frågor vid USA:s utrikesdepartement, och ses som en av nyckelpersonerna bakom såväl USA:s som övriga västvärldens Ukraina-politik. I lördags intervjuades hon av CNN:s internationella korrespondent Christiane Amanpour.

Intervjun handlade inte minst om kriget i Ukraina – ett krig som Nuland menar måste vinnas.

– Om vi inte stoppar Putin i Ukraina, så kommer han att fortsätta, säger hon.

Bra för USA:s vapenindustri

Förra månaden kom EU-länderna överens om att skicka motsvarande över 550 miljarder kronor ytterligare till Ukraina. Sedan tidigare har EU-länderna gemensamt skickat nästan tusen miljarder kronor till landet.

Nuland vill att även USA fortsätter skicka pengar till Ukraina, för att hålla emot den ryska offensiven. Ett bidragspaket på 60 miljarder dollar, motsvarande 620 miljarder svenska kronor, har tidigare godkänts av senaten, men ännu inte av representanthuset.

– Det är det vi behöver göra. Det är det vi gjort tidigare, säger Victoria Nuland i intervjun med Amanpour och tillägger därefter:

– Och förresten, vi måste komma ihåg att merparten av pengarna kommer tillbaka till den amerikanska ekonomin för att producera de vapnen, inklusive välbetalda jobb i ett 40-tal delstater över hela USA.

”Det vi oroar oss för”

Men att ta pengar från de amerikanska skattebetalarna för att bygga vapen som skickas till Ukraina, och motivera detta med att det skulle vara bra för ekonomin, möter reaktioner.

Robby Soave, politisk kommentator på ansedda The Hill, menar att det givetvis är bra för vapenindustrin, men knappast för amerikansk ekonomi i stort.

– Det här visar hur fel hela det synsättet är, säger han i en kommentar.

– Det är detta vi oroar oss för i hela den här saken, att så mycket av vår utrikespolitik styrs och påverkas av människor som uttryckligen tjänar på just den här typen av ingripande utrikespolitik som så många av oss befarar skadar vår nationella säkerhet.

Victoria Nuland är en veteran inom amerikansk utrikespolitik och har själv, via sin pappa, ukrainsk bakgrund. Hon har varit en nyckelspelare när USA försökt forma utvecklingen i de forna Sovjetstaterna efter kalla kriget, och samordnade det amerikanska stödet till proteströrelsen Euromaidan i Ukraina våren 2014.

LÄS ÄVEN: USA bekräftar ”biologiska forskningscenter” i Ukraina