Den nya appen Luft Stockholm ska hjälpa stockholmare som besväras av allergier och föroreningar genom att ha koll på hur mycket pollen eller partiklar det är i luften i sitt område.

I den nya appen Luft Stockholm visas prognoser av luftföroreningar och björkpollen i Stockholmsområdet och man följa hur halterna har förändrats under de senaste veckorna samt få prognoser för de kommande dagarna. Man kan även jämföra nivåerna för olika platser. Appen väger samman SMHI:s väderleksrapporter, Naturhistoriska pollenprognoser och stadens mätningar av luftföroreningar.

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) hoppas att appen kan hjälpa stockholmarna att planera sin vardag.

– Vet man att man är känslig för dålig luft och cykelpendlar så kan man till exempel använda appen för att se vilka gator som det väntas höga föroreningshalter på och undvika dem. Likadant om man planerar en utflykt, så kan man välja vilken dag man vill göra den på, säger hon till Mitt i.

Dagbok

Ytterligare en funktion i appen är möjligheten att föra dagbok över hur måendet påverkas av halterna av föroreningar och pollen.

– Allra mest användbar kommer nog appen vara för de som har luftvägsproblem och vet lite om sin sjukdom, men jag tror också att den kan vara till stor nytta för många i Stockholm som vill veta hur luften är, säger Luhr.