rädd kvinna

pixabay

Inrikes

Ny brottsvåg: Tjejgäng attackerar och misshandlar andra unga flickor

Publicerad 12/26/2019
Annons

Göteborg har drabbats av en våg brott som inte hör till vanligheten. Unga tjejer attackerar andra tonårstjejer utomhus och misshandlar dem – samtidigt som fler tjejer står runt omkring och hejar på. Nu har det gått så långt att flera tjejer inte vågar gå ut själva. Polisen utreder flera fall av samma typ.

I Göteborg arbetar polisen med att lösa flera misstänkta misshandelsfall där unga tjejer attackerar andra unga tjejer.

Tisdagen den 19 november märkte en 15-årig tjej att hon blev förföljd. Hon hade just klivit av bussen i Backatorp – sex kilometer från stadsdelen Kärra på Hisingen.

– Lite längre fram på vägen har en gatlykta gått sönder, vid ett skogsparti mellan skolan och bostadsområdet där vi bor. Där kom tjejerna ifatt henne och de säger ”Vem tror du att du är?”. Min dotter sa att hon inte kände dem och inte förstod vad de menade, sedan drog de med henne bakom gymnastiksalen vid Backatorpsskolan, berättar flickans mamma för GT.

De fyra tjejerna ska ha dragit upp pälsluvorna på sina jackor så att deras ansikten täcktes. Den 15-åriga flickan berättar att två av dem höll fast henne samtidigt som en tredje rev henne i ansiktet med något vasst. Den fjärde tjejen tittade på.

De slog också den 15-åriga tjejen i ansiktet så att hon blev svullen.

Misshandlade flickor vågar inte vistas utomhus

Det är bara en av flera anmälningar som polisen fått in den senaste tiden – som är av samma kaliber. Flickor som överfaller andra flickor. På Norra Hisingen finns åtminstone tre unga tjejer som inte vågar gå själva utomhus, uppger tidningen.

Bara några dagar efter misshandeln i Backatorp misshandlades en annan tjej av ett tjejgäng. Denna gång i Kärra den 23 november. En 14-årig tjej har berättat för GT om hur hennes 13-åriga kompis blev överfallen av ett tjejgäng när de väntade på skjuts i närheten av Ica.

– Då kom tre tjejer från det större gänget springande mot oss. En av dem drog ner min kompis på marken, så då slängde jag ifrån mig min väska och gick på henne. Då kom de två andra och drog ner mig, sparkade och slog mig i huvudet och drog mig i håret. Jag fick en lårkaka på benet. Till slut kom resten av gänget dit och bad de tre tjejerna att sluta, säger 14-åringen.

14-åringen uppger att den 13-årige kompisens knä ska ha gått ur led och att hon gjorde illa sin hand.

Flera tjejer som utsatts för misshandelsfall av tjejgäng i Göteborg vågar inte längre vistas utomhus. En annan tjej, som fick knytnävsslag i ansiktet under Gothia Cup i somras, höll sig inomhus under hela sommarlovet och vågar fortfarande inte gå ut själv.

– Vi får följa henne till och från skolan, hon går aldrig ut själv utan har vänner som möter upp henne. Ibland sitter tjejen som misshandlade henne på samma buss, då ringer min dotter till mig och ber mig skynda till hållplatsen och hämta henne. Hon har fått skaffa nytt, skyddat mobilnummer, säger mamman till GT.

Polisen vill inte bekräfta ny typ av brottslighet

– Jag kan bara bekräfta att vi har ärenden på detta och att vi jobbar på det. Det är för tidigt att säga om det kan röra sig om samma personer som är inblandade i de här fallen, vi får se vad utredningen visar, säger Dick Henriksson som är förundersökningsledare för de två fallen i november.

Enligt Håkan Bredinge, kommunpolis i norra Hisingen, är fenomenet ingenting polisen känner till.

– Fram tills att vi fick in de här anmälningarna visste jag inte överhuvudtaget att det förekom bråk mellan tjejer på det här sättet, det har jag inte fått någon info om. Jag har inte hunnit läsa mig in i anmälningarna heller, säger han.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
669”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons