En ny film, som gick direkt in högt upp på biotoppen, väcker uppmärksamhet i USA. Den handlar om aktivisten Timothy Ballard som motarbetar människohandel och räddar barn och unga från kriminellas klor. Det som dock skapat rubriker på internet och sociala medier är att filmen tycks motarbetas på diverse sätt.

Indiefilmen Sound of Freedom nådde tredjeplatsen på USA:s biotopp efter premiären den 4 juli. Sedan dess har den dragit in över 41 miljoner dollar – ovanligt höga siffror för en indiefilm som delvis finansierats med donationer.

Enligt massmedierna är det en kristen film som har kopplingar till påstådda högerextremister och konspirationsteorier och är inte populär hos det så kallade etablissemanget i de ”finare” kretsarna.

QAnon-anklagelser

Ballard skapade den ideella organisationen Operation Underground Railroad som motarbetar människohandel. Båda har anklagats för vara anhängare av QAnon, en teori som går ut på att det finns ett internationellt nätverk av pedofiler på höga positioner. Ballard själv har dock avvisat detta och menar att det används för att svartmåla honom och filmen.

Skådespelaren som spelar Tim Ballard, Jim Caviezel, är mest känd för att ha spelat Jesus i The Passion of the Christ. Även han anklagas för samröre med QAnon.

På sociala medier sprids bilder på hur filmen tycks motarbetas på diverse sätt.

Timothy Ballard och Jim Caviezel intervjuades nyligen av Ben Shapiro.