Ny lag missbrukas: Tiotusentals kräver snabba medborgarskap
Genrebilder. Foto: Faksimil Facebook

En ny lag infördes 2018 som ger möjlighet att överklaga långsam handläggning till förvaltningsrätten. Men nu har 60 000 överklaganden om medborgarskap hos Migrationsverket kommit in. ”Det här var det inte någon som hade förutsett, och det var inte så här det var tänkt” säger en lagman vid Förvaltningsrätten i Malmö.

Den nya lagen innebär att en person som inte fått beslut i sitt ärende hos en myndighet inom sex månader har rätt att begära att myndigheten ska påskynda handläggningen. Om den begäran avslås, kan individen då överklaga beslutet till förvaltningsrätten – en så kallad dröjsmålstalan.

Detta har resulterat i att Förvaltningsrätten i Malmö, som har det nationella ansvaret för att hantera överklaganden om medborgarskap hos Migrationsverket, nu översvämmats av ärenden. Hela 60 000 sådana överklagandet har hittills gjorts.

– När man införde den här lagändringen 2018 var det ingen som hade förutsett det här, utan man tänkte sig säkert enstaka ärenden, enstaka klagomål på handläggningen som vi då skulle kunna granska i domstol, säger Johan Sjöö, lagman vid Förvaltningsrätten till SR.

– Det här var det inte någon som hade förutsett, och det var inte så här det var tänkt heller kan jag lova, fortsätter han.

Lavinartad ökning

De första två åren sedan lagen kom till inkom 50 000 överklaganden. Men takten ser ut att öka markant och bara i år beräknas antalet bli 40 000, vilket påverkar verksamheten i hög grad.

– Det påverkar ganska mycket. Även om varje sånt här mål är väldigt enkelt, alltså att det inte kräver någon större arbetsinsats per mål jämfört med mycket annat vi har, så är ju mängden en utmaning, säger Johan Sjöö.

Nästan 100 000 uppehållstillstånd

Enligt SR är det den enorma migrantvågen 2014 och 2015 som ligger bakom de många medborgarskapsansökningarna och överklaganden. Men Sverige har fortsatt en mycket hög invandring. Enligt Migrationsverket har det under första halvåret i år beviljats drygt 45 000 uppehållstillstånd. På helårsbasis motsvarar det en större svensk stad.

Största gruppen är ”arbete” men den största delen av dessa o okvalificerad arbetskraft. Dessutom har arbetskraftsinvandringen allt mer kommit att kritiseras för att bara vara en annan väg in än asyl. Det finns till och med ett begrepp för det, spårbytare.

LÄS ÄVEN: NYA SIFFROR: Antalet anhöriga till arbetskraftsinvandrare har fördubblats sedan 2016

Hittills i år har över 30 000 nya medborgarskap beviljats. Förra året beviljades 81 377 nya medborgarskap, som alltså då får rösta i svenska riksdagsvalet. Listan toppades det året av folk från Syrien, följt av Afghanistan, Somalia, Eritrea och statslösa.

LÄS ÄVEN: M och KD vill ta bort spårbyte för asylsökande – införde det själva

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Kent Ekeroth

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.