En ny person greps natten till tisdagen misstänkt för mordet på en ung afghansk man i Örebro i lördags. Den man i 25-årsåldern som tidigare suttit anhållen såsom skäligen misstänkt har samtidigt släppts på fri fot.

Polisens presstalesman Stefan Wickberg vet, när Samhällsnytt talar med honom, inte särskilt mycket om ärendet. Han kan inte svara på någonting om den nu misstänkte.

– Jag försöker att komma fram till utredarna för att få veta hur läget ser ut just nu. Det är en gripen under natten och den tidigare anhållne är inte avförd från utredningen, men är inte misstänkt för mord, säger han.

Samhällsnytt har sökt Örebropolisens två utredare för grova brott, Peter Springare och Jonas Rydén, men har inte lyckats få tag på någon av dem.

Helgens mord är det senaste i raden som drabbar en invandrare från Afghanistan. Förra månaden mördades 17-årige Mahmoud Alizade på en skola i Enskede i Stockholm, i september förra året blev en 17-årig afghansk pojke mördad på en av Friskis & Svettis anläggningar i Ängelholm, i september 2016 hittades en 16-årig flyktingpojke knivmördad på Östra kyrkogården i Malmö och i maj 2016 påträffades en 16-årig flicka från Afghanistan mördad i ett skogsparti i Hökarängen i Stockholm.

I de flesta fall pekas landsmän till offren ut som förövare. De som misstänktes för mordet på Östra Kyrkorgården friades i somras på grund av bristande teknisk bevisning och den man som misstänks ha mördat den 16-åriga flickan i Hökarängen är ännu på fri fot.

Samtidigt är det inte ovanligt att afghaner som misstänks eller utsätts för brott konstateras vara äldre än de påstått sig vara när de sökt asyl i Sverige. 16-åringen som hittades mördad på Östra kyrkogården fick senare sin ålder uppskriven till 19 år.

Förutom att vara offer för våld figurerar asylsökande ung män från Afghanistan även som förövare i ett stort antal våldsbrott riktade mot svenskar. Brottsrubriceringarna handlar om alltifrån sexualbrott till mord.

På polisen för man dock ingen statistik över eller gör någon uppföljning av morden som afghanerna är inblandade i.

– Det verkar lite konstigt om vi skulle föra någon form av statistik på det. Det låter konstigt, säger Malin Näfver på polisens nationella mediecenter.