Enligt en enkätundersökning Fackförbundet för kultur, kommunikation och reklam, DIK, skickat ut till sina medlemmar har arbetsmiljön på svenska bibliotek stadigt försämrats under de senaste två åren. Värst utsatta är biblioteken i förorter och småstäder.

Stök på landets bibliotek har gått från att vara ett icke-problem till att blossa upp dramatiskt under de senaste åren. På vissa håll har det varit så illa att man fått sätta in väktare, minska öppettiderna eller helt lägga ned verksamheten.

LÄS ÄVEN: Barnfamiljer vågar sig inte till bibliotek där ungdomsgäng härjar

I DIK:s enkät kontaktades 4 761 medlemmar och bland de 34 procent som svarade konstaterar man att utvecklingen fortsätter att förvärras. Det största problemet som pekas ut av 83 procent av bibliotekarierna i rapporten Samhället drar sig tillbaka – en rapport om arbetsmiljön på våra bibliotek är social oro.

En av de mest dramatiska ökningarna har skett på området våld och våldsamma incidenter, 13 respektive 18 procentenheter upp sedan 2017 till 55 och 42 procent i dag.

Ytterligare ett omfattande problem är öppen droghandel – 47 procent av de svarande uppger att det skett på deras bibliotek under de senaste två åren.

LÄS ÄVEN: Ungdomsgäng härjar på bibliotek – kommunen anlitar väktare

Vidare uppger var sjätte kvinnlig bibliotekarie att man utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp.

Sedan 2017 har var femte någon gång funderat på att säga upp sig.

– Det är hög tid att någon axlar ansvaret för miljön på våra bibliotek. Det duger inte att arbetsgivare och politiker bollar ansvaret mellan sig som om det vore en het potatis. Båda har ett absolut ansvar, politikerna för resursfördelningen till lokalsamhälle och bibliotek, och arbetsgivarna för arbetsmiljöarbetet, säger Anna Troberg, ordförande i DIK.

LÄS ÄVEN: Stockholms stadsbibliotek inför ordningsvakter mot ”utåtagerande personer”

– Rapporten tydliggör att arbetsmiljön på allt för många bibliotek lämnar en hel del att önska. Våra medlemmar efterfrågar bättre förutsättningar för att utföra bibliotekens uppdrag. Det kräver både mer resurser till biblioteken och att arbetsgivarna tar problemen på allvar, säger Stina Hamberg, samhällspolitisk chef.