Ny studie: Alltjämt kraftig slagsida åt vänster hos svenska journalister

5.5K Shares

I en norsk genomgång av opinionsundersökningar bland norska och svenska journalister bekräftas att i både länderna har journalistkåren en kraftig slagsida åt vänster. Detta skapar i sin tur en kraftig förtroendeproblematik för media bland högersympatisörer.

Det är den norske statsvetaren Jan Erik Grindheim som gått igenom resultaten från norska opinionsundersökningar bland journalister sedan 2006.

Grindheims granskning visar att nästan 70 procent av de norska journalisterna skulle rösta på något av de två socialistiska vänsterpartierna, motsvarande Socialdemokraterna eller Miljöpartiet, mot 17,8 procent i befolkningen som helhet.

I den senaste undersökningen från 2019 har man även inkluderat svenska journalister – första gången sedan medieforskaren Kent Asps studie 2012 som visade på samma grova slagsida, i synnerhet bland anställda på Sveriges Television och Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: Ny rapport: SVT och SR fälls uteslutande för vänsterliberala vinklingar i politiska ämnen

Här uppger 70,7 procent av de svenska journalisterna att man skulle rösta på Vänsterpartiet, Socialdemokraterna eller Miljöpartiet vid ett val i dag. Största parti blev Vänsterpartiet med 32 procent. Endast tio procent skulle rösta på högern och 14,6 procent på något av de liberala mittenpartierna.

Journalisterna formar bilden av verkligheten i flock

Enligt Grindheim sysslar journalister inte bara med att spegla verkligheten utan deltar även i att forma bilden av denna genom att ”gå i flock”.

2017 visade en norsk studie att allmänhetens uppfattningar om i vilken grad journalister påverkas av sina egna övertygelser i hög grad sammanfaller med partisympatier och synen på invandring.

Hela 72 procent upplever att norska journalister till viss eller stor del låter personliga politiska uppfattningar påverka dem. 63 procent instämde också i att journalister till viss eller stor del väljer källor med liknande åsikter som de själva.

Medan det finns en omfattande förtroendeproblematik för media bland högerväljare, finns inga sådana tendenser bland vänstersympatisörer som på det stora hela tycks vara nöjda med mediernas rapportering.

Har du förtroende för svensk media och journalister?

5.5K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.