vaccin spruta covid

Foto: Ministerio de Defensa del Perú from Perú, Perú, CC BY 2.0

Vetenskap

Ny studie gör chockerande upptäckt: Covid-vaccin DÖDAR två personer för varje tre räddade liv

Publicerad 6/28/2021
Annons

Slutsatserna av en ny studie väcker frågan om det är nödvändigt att ompröva policyn och använda covid-19-vacciner mer sparsamt och med viss diskretion bara för dem som är villiga att acceptera risken.

Kanske är det nödvändigt att dämpa entusiasmen med nyktra fakta? Det frågar sig teamet bakom den nya referentgranskade studien The Safety of COVID-19 Vaccinations—We Should Rethink the Policy som publicerades av den akademiska journalen Vaccines som ges ut av MDPI. Man anser att de nationella myndigheterna bör inleda en granskning i säkerhetsdatabasen över covid-19-vacciner och regeringar bör noga överväga sina policyer mot bakgrund av dessa uppgifter.

Allra bäst vore om oberoende forskare kunde utföra granskningarna för att ta fram evidensbaserade rekommendationer för vilka grupper som har nytta av att ta vaccinen och vilka som riskerar bieffekter, menar gruppen. Man påpekar också att många av de nya vaccinen använder en helt ny teknik som inte har använts på människor förut.

Risker och fördelar

Enligt studiens uppskattningar måste man i dagsläget acceptera fyra dödsfall och 16 allvarliga biverkningar per 100 000 vaccineringar för att rädda livet på 2-11 individer per 100 000 vaccineringar, vilket jämställer fördelar och risker på samma magnitud. Alltså: medan tre dödsfall förhindras med vaccin, orsakas två dödsfall av vaccin. Den grunddata som använts i studien kommer framförallt från nederländska nationella registret över läkemedels biverkningar.

Skälet till att man tog initiativet till studien är att man man anser att vaccinerna har godkänts alltför snabbt utan tillräcklig säkerhetsdata och man ville jämföra risker och fördelar. Resultatet blev att avsaknaden av klara fördelar borde resultera i en omprövning av vaccineringspolicyn.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
441Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons