corona-covid-mask-munskydd

Foto t h: vperemen.com

Vetenskap

Ny studie: Infektion med covid-19 ger livslång immunitet

Publicerad 5/29/2021
Annons

Som med andra virusinfektioner gör covid-19 så att kroppen producerar antikroppar som ger ett bra skydd. Efter ett tag går dock nivåerna ofta ner. Men i en ny studie har man kunnat slå fast att en infektion resulterar i att så kallade långlivade plasmaceller aktiveras. Goda nyheter, anser forskare.

Att nivåerna av antikroppar går ned efter ett tag har oroat då man befarat att immuniteten försvinner efter en tid. Nu har dock forskare vid bland annat Washington University School of Medicine i USA konstaterat att även en mild infektion av sars-cov-2 resulterar i att kroppen kommer producera antikroppar mot coronaviruset en lång tid framöver.

Marcus Buggert, biträdande lektor vid Karolinska institutet, ser det som goda nyheter då det antagligen innebär att alla som har haft covid-19 inte blir lika sjuka nästa gång

– De här cellerna finns i benmärgen där de producerar låga nivåer av antikroppar. Det här är duktiga forskare och vad de har gjort är att de har analyserat benmärgsprover från försökspersoner och sett att de här cellerna aktiveras efter en covidinfektion. En väldigt invasiv forskning, med andra ord, som vi knappast skulle få etiskt tillstånd för här i Sverige, säger Marcus Buggert till Ny Teknik.

Enligt Buggert kan de här cellerna leva i 60 eller 70 år och är en del av kroppens långsiktiga immunförsvar. Att de aktiveras är bra anser han då det kan innebära att man endast får milda symtom eller blir helt asymtomatisk om man utsätts för smittan en gång till. Nivåerna är dock låga vilket kan göra det svårt att hitta med ett vanligt antikroppstest. Ifall även vaccinerna aktiverar dessa immunceller vet man inte ännu.

Folkhälsomyndigheten stoppar antikroppstest

I början av mars gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation till regionerna om att upphöra med att erbjuda ett antikroppstest för allmänheten. Myndighetens rekommendation fick kritik och ifrågasattes från flera håll.

I en kommentar till Samnytt i april avfärdade statsepidemiolog Anders Tegnell att det skulle vara viktigt för den enskilde att veta att denne genomgått en covidinfektion och har en immunitet.

– Nej, inte stor vikt längre. Nu vet de allra flesta som hade infektion att man har haft det – för att man var diagnosticerad. Just nu är det inte många längre som inte har diagnoser. Så var det i början när vi inte hade en god testkapacitet, men nu kan alla som har symptom testa sig, och då är vår bedömning att vi hittar de allra flesta.

Istället vill man nu vaccinera alla – inklusive dem som redan haft infektion och därmed har en fullgod immunitet mot sjukdomen.

LÄS MER: Tegnell stoppar antikroppstester: ”Oviktigt” att veta om sitt immunskydd mot Covid

Enligt en studie som genomförts på Danderyds sjukhus fanns skyddande antikroppar kvar hos 96 procent av de 370 deltagarna minst nio månader efter en genomgången infektion. I jämförelse visade en studie som gjorts i USA att antikroppar som uppkom efter en vaccinering med Modernas vaccin fanns kvar endast i tre månader.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
745Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons