I veckan basunerades nyheten om att plastpåseskatten kommer att tas bort ut, men på fredagen kommer nya uppgifter som gör gällande att så kanske inte alls blir fallet.

Uppgifterna handlade om att skatten skulle tas bort helt vid årsskiftet, men nu framkommer att det först ska diskuteras mellan regeringen och Sverigedemokraterna, dessutom kanske den inte tas bort utan bara sänks. Förslaget ska först också remitteras.

LÄS ÄVEN: SD och regeringen avskaffar plastpåseskatten

Ytterligare en faktor sägs vara ett EU-direktiv om att Sverige ska ha en maxförbrukning på 40 plastkassar per person och år till 2025, i annat fall finns risk för böter. Innan skatten infördes låg förbrukningen på 83 stycken per person och år, och efteråt på 14 stycken.

50 öre

För att hålla EU-målet kan skatten därmed bli kvar men sänkas.

– Det vi har konstaterat är att målet kan man nå genom att sänka den här skatten otroligt mycket, men frågan är om man kan slopa den helt? Är det förenligt med EU-rätten? Den frågan gör att man kanske måste ha kvar en låg skattesats trots allt, säger Hans Eklind, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson till TT.

LÄS ÄVEN: Miljöprofessor om plastpåseskatten: ”Helt feltänkt”

I dagsläget ligger skatten på tre kronor per påse. Enligt Eklind kanske man behöver ha kvar en skatt på några öre för att klara förbrukningsmålet.

Enligt uppgifter till TT finns ett utkast om en nivå på runt 50 öre.

Först tidigt i höst kommer man enligt Edward Riedl, ordförande för Moderaterna i finansutskottet, att kunna meddela hur stor en eventuell sänkning blir.

Fejd mellan SD och L

Efter att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sagt att borttagandet av skatten är ett missförstånd får hon kritik av Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.

– Jag är lite fundersam och tycker det är märkligt att hon pratar om missförstånd. Nu har vi suttit och förhandlat budgeten i ett antal veckor och den kommer att innehålla en skrivelse om det här på måndag. Det är vi överens om, säger han till Expressen.

– Hon är ju inte delaktig i de här budgetförhandlingarna. De hanterar vi på finansdepartementet och där är vi överens.

– Jag vet inte varför statsrådet Pourmokhtari håller på och solospelar på det här sättet. Det är inte särskilt bra, tycker jag. Det är lite irriterande. Jag skulle inte säga att jag är fly förbannad, men irriterad är jag.

Enligt Sjöstedt riskerar Pourmokhtaris utspel att skada samarbetet mellan regeringen och Sverigedemokraterna.