Efter avslöjandet i en dokumentär 2020 om ett tidigare okänt hål i skrovet på Estonia beslutades att nya dykningar ska ske. Nu meddelar Statens haverikommission att dessa kommer att inledas i juli.

För att möjliggöra de nya dykningarna förväntas förändringar i lagen om gravfrid att klubbas igenom av riksdagen inom kort.

– Första juli blir det lagligt för oss att genomföra detta. Den åttonde juli börjar vi, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Haverikommissionen.

Även i Finland har man genomfört motsvarande lagändringar.

LÄS ÄVEN: Dokumentär avslöjar: Fyra meter stort hål i Estonia – avfärdades tidigare som konspirationsteori

I dagsläget försöker utredningen få en helhetsbild av skrovets undervattensdel och bottenförhållandena på platsen genom bland annat scanning av vattenmassan och undersökningar med olika typer av ekolod. Nästa steg är en fotodokumentation av hela fartyget med så kallad fotogrammetri (3D-bilder) samt få en överblick över läget och planera för vidare undersökningar. Bogvisiret som redan granskats fortsätter man att utreda.

Jobba i skift

Förstudien väntas hålla på i tio dagar, till och med den 18 juli, medan de huvudsakliga fotografiska undersökningarna kommer att ske i ett senare skede. Samtidigt betonar Bäckstrand att Statens haverikommissions uppgift är att försöka kartlägga vad som hände, inte hantera frågor om skuld eller ansvar.

– Vi räknar med att vi jobbar i skift, och kommer köra dygnet runt. Har vi tur kan det gå fortare, har vi otur så får vi problem med väderförhållandena.

LÄS ÄVEN: Estland undersöker M/S Estonia på egen hand

Utredningsgruppen består av den estniska utredningsmyndigheten OJK som i egenskap av flaggstat leder arbetet, finska Olycksutredningscentralen OTKES och svenska Haverikommissionen.