prisrekord

Bild t.h: Lapplänning

Inrikes

Nya elprisrekord väntas på tisdagen

Publicerad 11/28/2022
Annons

Ännu en gång ska svenskarna mötas av rekordhöga elpriser. Priserna känns av i norr, söder, öst och väst – men denna gång väntas ett nytt rekord i de norra delarna av landet som får ett ovanligt dyrt eldygn.

I morgon tisdag väntas dygnets elpris bli i snitt 3:73 kronor per kWh i Sveriges två nordligaste elområden enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool, rapporterar Expressen.

Förra veckan, när elen i Norrland kostade 2:78 kronor per kWh, konstaterade några elprisexperter i ett utlåtande till TT att det priset troligtvis var ett nytt rekord för området. Således kan man anta att ett pris som ökat med nästan en krona per kWh på bara en vecka blir ett nytt rekord.

Pristopp på 5 kronor vissa timmar

Både i norr och söder kommer priset nå toppar på över fem kronor per kWh under vissa timmar på eftermiddagen. På tisdagen gäller det alltså att hålla koll på vilken tid man startar tvättmaskinen eller lagar mat på spisen om man har rörligt timpris och vill slippa extra frustration över kommande elräkning.

I dag, måndag, kostar elen drygt två kronor per kWh i dygnssnitt i hela landet. Men det priset är exklusive elbolagens påslag, skatter, moms och elnätsavgift.

LÄS ÄVEN: Ringhals stängdes trots hundratals miljoner i vinst

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
882Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons