Hans Dahlgren

Faksimil TV4

Inrikes

Nya EU-ministern: EU-valet handlar om att ”sätta stopp för högerextremister”

Publicerad 3/12/2019
Annons

TV4 har sänt en intervju med den nytillträdde EU-ministern Hans Dahlgren. I intervjun slår Dahlgren fast att det kommande EU-valet handlar om att ”sätta stopp för högerextremister” – med vilka han menar Sverigedemokraterna. Han hänvisar även till januariavtalet som ett framgångsrikt exempel på detta och hävdar att andra EU-länder är intresserade av ”hur det fungerar” att sätta stopp för ett demokratiskt valt parti.

I en av Dahlgrens första intervjuer i hans nya roll berättar han om sin syn på det kommande EU-valet. Bland annat hävdar han att valet handlar om att sätta stopp för högerextremister. Vidare framgår det att det är Sverigedemokraterna han syftar på:

– Vi har ju lyckats i Sverige med januariavtalet  och den samverkan med Centerpartiet och Liberalerna att hindra att Sverigedemokraterna får ett politiskt inflytande i vårt land. Och det är många i andra länder runt om i Europa som är intresserade av hur det fungerar, hur det går… Och i Spanien till exempel där man har en valrörelse och motsvarande diskussion var det väldigt spännande för dem att höra hur den svenska modellen utvecklas här.

Vidare i intervjun framhåller Dahlgren att en av de viktigaste lärdomar som han har dragit är att det är ”viktigt med samarbete”.

– Om man gör saker ihop så får man resultat, säger han.

Dock gäller det inte något samarbete med SD, utan ett samarbete med andra EU-länder just för att sätta stopp för SD.

I inslaget presenteras Dahlgren som en välmeriterad tjänsteman bakom kulisserna i socialdemokratins utrikespolitik som nu träder fram i ljuset. Vid ett tillfälle konstaterar det inställsamma tv-ankaret förnöjt:

– Det är imponerande chefer du har haft under åren.

Med det syftade hon på att Dahlgren arbetade som rådgivare både åt Olof Palme och Ingvar Carlsson. Det som tv-bolaget dock inte nämner i sin presentation är att Dahlgrens karriär som tjänsteman varit långt ifrån okontroversiell.

I spåren av tsunamikatastrofen i Thailand framkom det att det var just han som stoppade hjälp till drabbade svenskar. Det dåvarande Räddningsverket ville skicka personal direkt för att hjälpa de drabbade, men när ärendet hamnade på Hans Dahlgrens bord sade han ett slutgiltigt nej till en svensk hjälpinsats – vilket fördröjde den med flera dagar.

Enligt Aftonbladet ljög Dahlgren om viktiga bevis under utredningen av myndigheternas agerande efter tsunamin – för att klara sig undan. I den nya regeringen har Dahlgren utsetts till statsråd med titel EU-minister. Ett utdrag ur intervjun kan ses nedan:

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
543Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons