Sedan i höstas har ett 30-tal anmälningar gjorts om att kött med vassa föremål lagts ut, vilket man misstänker är avsett för att skada hundar. Under den senaste tiden har antalet ökat igen och nu är det köttbullar med häftklamrar i som lagts ut. Polisen varnar hundägare och uppmanar dem att vara uppmärksamma.

I tisdags anmäldes att en hund ätit av en köttbulle innehållandes häftklamrar. Morgonen därpå gjordes två anmälningar – i det ena fallet hade en hundägare hittat köttbullar med häftklamrar och i det andra fallet påträffades kyckling med glasbitar i.

– De senaste veckorna har vi en handfull anmälningar och kan se ett kluster i samma område kring John Ericssons väg och Mariedalsvägen, säger Nils Norling, polisens presstalesperson, till Dagens Nyheter.

LÄS ÄVEN: Nya glasattacker mot hundar i Malmö

Även på andra håll i Malmö har man hittat mat som misstänks ha lagts ut för att skada hundar. Enligt Norling har man också sett korv, kyckling och köttfärs med vassa föremål som metallbitar, rakblad, häftklamrar, häftstift och glasbitar.

– Hundägare måste vara väldigt uppmärksamma på vad hunden tar i munnen för det finns uppenbarligen en eller flera personer som vill skada hundar i Malmö, säger Nils Norling.

Brottet rubriceras som förgöring eller försök till förgöring. Ingen har dock hittills gripits. Polisen vill inte heller säga något om ifall man haft någon misstänkt och man menar att det finns saker som tyder på att det kan röra sig om flera gärningsmän.

Hämnd mot samhället

Björn Hofvander är specialist i klinisk psykologi och docent i rättspsykiatri vid Lunds universitet. Han säger till DN att det rör sig om komplexa handlingar som kräver förberedelser och att det inte är något som sker impulsivt. Det är heller inga barn som ägnar sig åt detta, menar han. Motivet är svårt att avgöra men han anser att det kan röra sig om hämnd mot samhället, mot hundägare eller att man själv varit utsatt för brott.

LÄS ÄVEN: Hundar förgiftas med spetsad mat i Örebros parker

– Man kanske är trött på hundar eller oansvariga hundägare. Sedan kan det naturligtvis ligga en allvarlig psykiatrisk problematik i grunden och eller rättshaveristiska delar i det. Men det kan också handla om att man söker medial uppmärksamhet eller att det handlar om ett kopieringsbeteende.