En tillståndsgiven manifestation mot islam i Linköping på torsdagen tvingades ställas in efter att muslimer iscensatt våldsamma upplopp. Dessa spred sig sedan vidare till Norrköping. På fredagen utbröt först oroligheter i Rinkeby i Stockholm där en likadan manifestation med koranbränning genomfördes av den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan, och senare på eftermiddagen har våldsamheter utbrutit i Örebro inför Paludans besök där. Muslimerna skanderar ”allahu akbar” på platsen.

Manifestationen i Örebro skulle starta klockan 17 men har i skrivande stund ännu inte kunnat genomföras. Detta trots att polisen för att undvika konfrontation med uppretade horder av muslimska invandrare flyttat evenemanget till andra sidan staden.

Att Paludan inte var på plats hindrade dock inte den religionsextremistiska våldsverkarna från att iscensätta nya oroligheter. Under eftermiddagen har hundratals migranter mobiliserat på platsen och bland annat ägnat sig åt att kasta stenar, flaskor, tegelpannor och pyroteknik mot de poliser som kommenderats ut till platsen,

Polisen meddelar att man försöker lugna ned de församlade folkmassorna av muslimska migranter så att Paludans manifestation ska kunna komma igång. Bland annat har kravallstaket placerats ut som de uppretade muslimerna dock gjort försök att forcera.

Filmen nedan är från Örebro nu på fredagseftermiddagen:

Muslimska upplopp på flera andra platser

I Linköping på torsdagen utspelade sig skandalscener när polisen i stället för att upprätthålla ordningen valde att lägga benen på ryggen och fly och dessutom lämna kvar sina bilar som våldsverkarna snabbt plundrade och vandaliserade. Paludans manifestation där fick helt ställas in trots tillstånd. Tre personer misshandlades dessutom av ilskna muslimer.

Våldets spred sig sedan till Norrköping där Paludans nästa manifestation var inplanerad. Inte heller den kunde genomföras efter att polisen gett efter för de uppretade invandrarna och dragit tillbaka demonstrationstillståndet. Manifestationen i Rinkeby i nordvästra Stockholm på fredagen kunde genomföras trots liknande scener i samband med vilka en polis skadades och åtta personer greps.

Den nya platsen för manifestationen i Örebro, efter att polisen beslutat flytta den från Boglundsängen i problemtyngda invandrarområdet Vivalla, blev Sveaparken. Den ligger långt ifrån Vivalla och polisen hade hoppats att inte så många våldsbejakande religionspolitiska extremister skulle hitta dit, men eftersom man gick ut med adressen redan på fredagsförmiddagen har den taktiken misslyckats.

Avsikten med demonstrationerna är att visa att islam och muslimska värderingar inte är kompatibla med det svenska samhället och dess yttrande- och åsiktsfrihet.

LÄS MER: Paludan i Rinkeby – knivman greps

LÄS MER: ”En skam för svensk polis” – hård internkritik efter skandalinsats i Linköping och Norrköping

LÄS MER: Polisen: ”Kan man backa undan ska det ske”

LÄS MER: Korankravaller i Linköping – poliser flyr när polisbil sticks i brand: ”Vi har backat undan”

LÄS MER: Korankravaller sprider sig till Norrköping

LÄS MER: INTERVJU: Paludan om korankravallerna – ”Staten har inte våldsmonopolet”