Nya krav på tiggeriförbud från SD-politiker runt om i landet

Delningar

Efter att Högsta Förvaltningsdomstolen häromdagen godkände Vellinge kommuns förslag om att införa ett lokalt tiggeriförbud har en rad SD-politiker runt om i landet krävt att även deras kommun inför tiggeriförbud. Bland annat lämnade SD Värmdö in en sådan motion dagen efter domstolsbeslutet.

Värmdö, Ronneby, Sölvesborg, Skurup, Kungsbacka, Staffanstorp, Bromölla, Landskrona, Mullsjö – det är bara några av alla de kommuner där SD-politiker nu kräver att tiggeriförbud införs.

Sverigedemokraterna började redan 2011 med krav på ett nationellt tiggeriförbud, vilket mötte starkt motstånd från hela det politiska och mediala etablissemanget. Tiggerifrågan lyftes sedan av partiet i EU-valrörelsen och blev ett av de mest omtalade förslagen i valrörelsen.

På senare tid har Moderaterna börjat vackla i frågan men trots löfte om tiggeriförbud i Stockholm innan valet sviker nu M i frågan där och lovar istället fortsatt tiggeri.

Sverigedemokraterna i Värmdö la redan förra året ett förslag om lokalt tiggeriförbud men stoppades av de övriga partierna som hänvisade till att förslaget inte var lagligt. Det visade sig alltså inte stämma och igår skickade de återigen in ett sådant förslag. Ur motionen:

SD och SD Värmdö är fortfarande av uppfattningen att det så klart är nödvändigt med ett nationellt tiggeriförbud för att uppnå bästa möjliga effekt och därmed förhindra att tiggeriet eventuellt flyttar runt, men möjligheten nu till lokala förbud är ett positivt steg på vägen.

Vi ser också att det är ett viktigt steg för att förhindra en i många fall organiserad verksamhet som inte är värdig de personer som tvingas sitta och tigga. Vi föreslår därmed:
-att Värmdö Kommun i sina lokala ordningsföreskrifter förbjuda passiv insamling av pengar (tiggeri) i anslutning till eller i närheten av alla affärer, köpcentrum eller knutpunkter för kollektivtrafik.

– Vi valde att specificera platserna i motionen för att vara i enlighet med domen från Förvaltningsrätten. På så sätt kan de andra partierna inte hitta på ursäkter för att avfärda vårt förslag igen, säger gruppledare Thorulf Empfevik för SD Värmdö till Samhällsnytt.

Skurup vill även begränsa ”gatumusikanter”
I skånska Skurup, där SD blev största parti i kommunfullmäktige, lämnade Lars Nyström förra året in en motion i frågan, som blev nedröstad. Nu återkommer han med ett nytt sådant förslag, efter domen i Förvaltningsrätten.

Nyström vill också införa krav på tillstånd för gatumusikanter att samla in pengar. ”Tiggeri och musik i form av uppträde eller högtalarmusik kan uppfattas som ännu mer ordningsstörande än enbart passivt tiggeri”, skriver de i förslaget.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

114 KOMMENTARER

 1. Att svenskarna nu måste vänta en hel månad (16:e Januari) på nästa statsministeromröstning, det har absolut ingenting med Jul & Nyår att göra.
  Det försäkrade Talmannen.

 2. Jag gillar tiggeri, men på ett helt annat område som handlar om vår uppmärksamhet på dem som skriver bra inlägg och ger adekvata svar på de kommentarer som ges!
  En besvikelse är att höga vederbörande som har skrivit något bra, svarar inte på de kommentarer som ges??
  Antingen läser vi bara det skrivna och knappt det, alternativt provocerar vi fram en liten debatt och de som fungerar så (är mina favoriter) så tillvida att de vill få fram en dialog oss emellan som skriver här!
  Så mitt tiggeri bottnar i att svara på de kommentarer ni får för era inlägg!
  Att jag inte själv svarar på vissa kommentarer beror på om de har markerat ett gillande eller inte för vad man har skrivit!

 3. Rolig diskussion på Ring P1 idag. Tengby ville inte sätta likhetstecken mellan romer och tiggare. Man kan inte vara helt säker på att det är romer. Inringaren sa då att om de inte är romer så har de klätt ut sig till romer. Någonstans där avslutades samtalet.

  • Skönt att inringaren fick sista ordet. Blir så irriterad på Tengby och på dessa tanter som ringer in och vill ha kvar sina tiggare. De är lider av självförhärligande godhetssyndrom.

  • Alla romer är inte tiggare men alla tiggare är romer.
   Alla romer är inte åldringskriminella men alla åldringskriminella är ……
   Alla romer är inte vägrånare men alla vägrånare är …..
   Alla romer bor inte i tiggarläger i skogen men alla tiggarläger bebos av …..

   En bra start till en barnbok alternativt utbildningsmaterial till PK-eliten.

 4. Av humanitära skäl ska man inte ge utlänska tiggare pengar. För det cementerar den utsatta position personen befinner sig i. Skicka tillbaka personerna och ställ krav på länderna att ta hand om sina medborgare. Det är inte rätt att exportera sina fattiga till andra länder för att bli av med ekonomiska och sociala problem.

 5. OT men relaterat
  SOS meddelar att personal på Ica Kvantum, Bollnärs har en allvarligt skadad person
  i butiken. I nuläget utreder polisen om ett brott ligger bakom det
  hela. Den skadade personen är förd till sjukhus i ambulans.
  Polispatruller bistår ambulans i butiken. …

  Uppdatering 11:26 Mannen som fördes till sjukhus har avlidit till följd
  av sina skador.
  Anhöriga är underrättade. Försundersökning om mord/dråp.
  Brott kan ej uteslutas.

  https://brottsplatskartan.se/gavleborgs-lan/sjukdom-olycksfall-bollnas-ica-kvantum-99511

 6. Till alla tiggarlovers. Ni kan fortsätta ge pengar till dessa via swish. Då kan dom stanna i sina hemländer och slipper sitta hör och frysa. Ta deras mobilnummer nu innan dom åker hem.

 7. Tiggeri ska inte likställas med arbete vilket är vad politikerna anser. Vill man komma till Sverige ska resekassan införskaffas först inkl. returbiljetten tillbaka.

  • Om tiggeri likställs med arbete så ska väl denna inkomst tas upp till inkomstbeskattning. Dessa tiggare får väl även anses att vara egenföretagare och borde då även betala sociala avgifter, rätta mig om jag har fel.

   • Ja det är rätt. Det ska finnas möjlighet att flytta runt inom EU och arbeta annars är högst tre månader den tid då du får ha semester i annat land. Om reglerna är till för alla att följa skulle vi få ordning på tiggeriet.

 8. Ett bra alternativ som utesluter alla ”rasistiska” förbud. Tiggeri ska tillåtas men bara för romer som kan med EU-godkända ID-handlingar bevisa sitt romska ursprung: pass, körkort, ID-kort m.m.

 9. Vi hade en lokal förmåga som spelade idiot. Grimaserade och hade okontrollerade rörelser. När han hade rast stod han helt vanligt och rökte. Men han är inte kvar så han var väl dum på riktigt.

 10. Visst är det bra att få bort tiggarna, och framför allt det vi inte ser som händer runt omkring dessa, dom som sitter utanför entrèn kan i alla fall inte stjäla just då vilket deras hallickar har alla möjligheter till.
  Men låt inte tiggarna ta focus ifrå dom verkligt stora problemen som finns i vårat samhälle, som enkelt kan sammanfattas i ett ord, nämligen islam!
  Den vettlösa importen av muslimer är den enskilt största faran för allt civiliserat leverne på denna jord, som överglänser faror som enorma vulkanutbrott, jättelika meteornedfall och klimatalarmismen!
  Som god tvåa bland faror som samtidigt sammanfaller med islam, är den enorma befolkningsökning som sker och som till 99% är hos befolkningar som inte har förmågan eller viljan att försörja sig själva!

 11. Ja, nu när det äntligen har blivit godkänt, nu är det dags att börja visa för folket vilka partier som verkligen jobbar för dem, och vilka partier som jobbar för alla ”EU-migranter” och andra som vill hit.

  Så kan vi ta ett litet omval sen.

 12. Tiggeri skall förbjudas i lag, inte bara i den lokala ordningsstadgan utan i Sveriges Rikes Lag. Några som helst undantag skall inte medgivas och överträdelse skall bestraffas med dryga böter, alternativt fängelse och utvisning på livstid för de som inte är svenska medborgare. Detta är inget att huttla med utan se för f-n till att få bort skräpet snarast!

 13. Som vanligt det handlar ju om att kalla en spade för en spade visst fan måste man kunna få tigga om man är i den situationen men aldrig på min fot organisera det och flytta sig hundra mil för att göra det!

 14. ”JUST NU: Man död – hittades svårt skadad på Ica Kvantum” – På onsdagen hittades en man svårt skadad inne på Ica Kvantum i Bollnäs.

  Mannen dog senare på sjukhus till följd av sina skador.

  Polisen utreder nu mord skriver Aftonbladet.

 15. I Danmark är det sedan 10 år bara tillåtet att tigga och sälja de hemlösas tidning om du är dansk medborgare. – Hur svårt skall det vara? Fegt av SD att slå på de egna svenska medborgarna.

  • det är nog föga genomtänkt!!! i sv. finns inte polisiära resurser för att göra som i DK. dom åker hellre på supresa till tyskland.. än tar hand om sitt eget land..

  • Jag kan strunta i om du är svensk det handlar om det är planerat organiserat och nödvändigt
   Be mig gärna om pengar men sätt det inte i system

 16. men ta ett steg tillbaka…. visst ärskulle de vara fint att få bort tiggare.. men
  konsekvensanalys…!!!! vad händer då?? polisen är ju tandlös.. så är det så vettigt att ta bort tiggarna?? vad gör man med sv. tiggare?? o ziggar.???

 17. det gjordes ett experimet.. i sv. en sv. som ställde sig o tigger jämte en zigge.. o vips så blev sv. hotad o bortkörd..!!! så visst.. det handlar om en maffia verksamhet

 18. Skulle vara väldigt effektfullt om svenska fattigpensionärer ställde sig demonstrativt utanför Konsum med en mugg. På skylten kan det stå ”Skänk en slant till en fattig pensionär som har arbetat och betalat skatt hela livet”.

    • Så hjälper jag många pensionärer som jag finner i matbutiken som tvekar över om de har råd att köpa bättre mat. Genom att de söker istället något som kan vara ett extrapris på eller något som för dem, att deras pengar räcker.
     Själv är jag pensionär och ska inte klaga på min ekonomi, så därför vill jag dela med mig.

 19. Morgan kommer att ge order till rikspolischefen att se mellan fingrarna om denna lag skulle bli verklighet ute i vissa komuner.

  • Har du inte förstått att Rumänien och Bulgarien är medlemmar i EU och att åtgärden, som du och många andra som kommenterar på dessa sidor föreslår som lösningen på allehanda problem, är fullständigt verkningslös. Tiggarna kan nämligen komma tillbaka dagen efter ”utslängningen”. EU-medborgare kan, som du kanske vet, fritt resa mellan EU:s länder, och lagligen uppehålla sig tre månader i vilket land som helst.

   • 3 månader under förutsättning att du kan visa att du kan bekosta logi och kost självständigt. Det glöms ofta bort .

    • Det är möjligt att det finns en sådan bestämmelse, men vad nyttar den, när det inte finns någon som kontrollerar att den åtlyds. Polisen har inte resurser ens till att utreda något annat än de allra grövsta brotten och knappt det och då kan man inte avdela resurser till att utreda om en tiggare varit här i 1 månad eller 1 år. Kom ihåg att det inte behövs pass för att resa inom EU! Invandringen suger musten ur Sverige.

     • Just precis. Det är farligt och långt ifrån en rättsstat när landet styrs av aktivister som fått för sig att det går att välja och vraka vilka lager det är som gäller.

      Detta skulle naturligtvis gå att ändra på om viljan fanns. Minns en ynkeman som sa att 80000 skulle utvisas. Minns reva som skulle styra upp de olagliga som vistades här men som avbröts av aktivister på olika nivåer.

      Resursbrist är svepskäl för att ej upprätthålla lagar. Att det pågår fortkörning varje dag gör inte att 100% av alla snutar står med fartkameror hela dagarna. Men de gör det mellan varven.

 20. Det finns en anledning att reta sig på det romska tiggeriet i Sverige, och det är att att andra länder använder SVERIGE som en AVSTJÄLPNINGSPLATS för en del av den egna befolkningen, som är oregerlig och obekväm…. Rumänien exempelvis, har fått miljarder med kronor från EU, för att åtgärda problemen med romerna, men de rumänska myndigheterna anser tydligen att det är bekvämare att låta romerna åka till Sverige och tigga.

  • EU har fri rörlighet. Att Rumänien skulle använda EU-pengarna till att spärra in romerna i landet och på så sätt ”åtgärda problemet med romerna” är nog en ganska problematisk lösning.

   • Det är väl endast några få invånare som har möjlighet att förflytta sig hur som helst och när som helst över gränserna. De flesta medborgare har nämligen FÖRPLIKTELSER av olika slag som förhindrar den saken.
    Så, Rumänien skulle kunna skapa just meningsfulla förpliktelser för Romerna och på så sätt skapa förutsättningar att hålla den befolkningsgruppen under kontroll.
    Dessutom har främlingar endast rätt att vistas i annat land, i tre månader.

    • Ponera att du får ett jobb i ett annat EU-land och du flyttar dit. Du finner också att det samtidigt finns flera andra svenskar där som också arbetar.

     Landets regering får plötsligt för sig att hålla den svenska befolkningsgruppen under kontroll för att en paranoid regeringsmedlem fått för sig att svenskarna är benägna att begå brott i högre grad än den inhemska befolkningen.

     Det utses särskilda kontrollpersoner som på uppdrag av statsmakten kontrollerar personer (inkl. du, som inte begår brott, om och om igen) på gatan som ser svenska ut och som knackar dörr och frågar auktoritärt ”Har ni några svenskar här?” hos folk.

     Trevligt?

     • Jag tänker inte på den sortens rigida kontroll uppifrån, utan snarare ett mer naturligt förhållningssätt, till förpliktelser bland befolkningen. … Rättigheter – Skyldigheter.

      Och, tänk om det skulle ligga något i att en grupp av människor, är farliga i något avseende, så kanske det kan finnas skäl, att vara särskilt uppmärksam på den gruppen.

     • Nej men logiskt..tänk att folk fortfarande blandar in känslor i politik..ja feminister gör ju det..hmmm, det går ju strålande detta..;-)

     • Inte helt osanolikt. Om vänstertokar får bestämma så ges zigoiners från BG, ROM svenskt medborgarskap o sen…

   • Jag skrattade redan på den tiden när man hörde att Rumänien o Bulgarien skulle bli medlemmar i EU, jag visste precis vad som skulle hända..

  • Enligt vad jag hört vill inte Rumänien ta ut dom pengarna från EU, för dom menar att man inte kan särskilja en grupp, utan alla grupper skall ha lika möjligheter, då menar jag att vi kan ställa krav att Rumänien hämtar sina lösdrivare.

 21. Hade det varit fråga om inhemska fattiga så hade tiggeri i undantagsfall varit ok men som det är nu är det rent bedrägeri med dessa kringresande skådespelare. Ena dagen sitter personen i Helsingborg andra dagen i Haparanda.

  • Javisst. Vi svenskar är inte känslokalla eller ovilliga att hjälpa. Men när man ser hur tiggarna försöker lura oss rakt i ansiktet får man nog.

   • Min personliga ovilja att ge till tiggare handlar inte om känslokyla, utan om en signal om hjälp till självhjälp.

 22. Killen ser inte så fattig ut med sina fina kläder,värre är det för fattigpensionärer.Dags för många att ta av sej skygglapparna och se igenom lögnerna.

     • De samåker. Deras bossar fyller en minibuss t.ex. De slipper också problem i säkerhetskontroller, dyra resor till och från flygplatser. De har också mycket bagage med sig hem till familjerna som skulle kostat övervikt på ett flyg. De är inte turister eller affärsresande; för dem blir bil/buss mycket billigare.

 23. Man måste förstå att förbud är det enda sättet, i nuläget, att få bukt med detta nationella problem. Trist, kan tyckas, men man måste se realistiskt på det. Tiggarna vet precis vilka lagar som gäller och hur långt de kan gå utan att riskera allvarliga konsekvenser. Hade det inte varit förbjudet för dem att låta barn tigga i Sverige så hade vi sett barn i varenda gathörn. Så enkelt är det. De gör vad som helst för att lura av oss pengar.

  • Gör som i DK. Där får bara danska medborgare tigga och sälja de hemlösas tidning. Fel av SD att ge sig på de egna socialt utslagna som aldrig varit större problem. Lagen är dessutom totalt verkningslös då de bara kan tuta i en flöjt om polisen kommer eller sälja Faktum.

 24. Bra, bra, bra….skicka dom till Sthlm, här har vi inget förbud då M som lovade att förbjuda tiggeriet gjort upp med feministerna o mp om ökat stöd till tiggerikulturen.
  Den bilhatande token Hellden, MP har dessutom sett till att reservera vissa trottoarer för snabbygnation av masonitkojor åt dom, byggloven gäller för max 3m höga kojor.

 25. INDIEN LÖSTE DETTA PÅ ETT BÄTTRE SÄTT
  Man kriminaliserade givandet för några år sedan varpå tiggeriet upphörde helt! Men detta har inte diskuterats.Själv har jag besökt Indien många gåner de senaste 30 åren .Tidigare var det fullt med tiggare på gatorna i alla stöder särskilt New Dehli. Men sedan några år har jag inte sett en enda tiggare någonstans i Indien:! Och orsaken är att man bötfäller de som ger pengar till tiggare .Något som Sverige borde följa!!!

  • Sant,jag har också sett detta i indien,och tiggare anses ha fått sitt straff genom dålig karma och skall därför fortsätta att vara fattiga,o kossan kommer att vara helig där i fem tusen år till.

   • Huvudorsaken ansåg en insatt person vara att många barn drevs ut på gatorna för att tigga i stället för att gå till skolan!

  • Är inte Islam samma sak som tiggeri?

   Dom flesta som har kommit till Sverige från fjärran östern tigger välfärd och bidrag är väl muslimer..

 26. Muslimerna börjar bli nervösa. Tänk om vi inte får vår ’jizya – då tar vi ulla och
  bjereld som gisslan. Minikalifatet Granhedsgården kommer att utvidgas åt öster
  och söderut – vi har lärt oss från framgångarna i Bosnien. Nu vill vi planera fort-
  sättningen i lugn och ro.

 27. Men inte i min stad inte… Moderatpampen gick, sekunden efter beslutet, ut med att ”så gör vi inte här och förbud är fel metod” medan den lokala dragspels-ziggen fick ett okritiskt hyllningsreportage i lokaltidningen(konservativ, men befolkad av många vänstermuppar tyvärr), samt en stor summa pengar av en svensk sojapojke.
  Ziggen i fråga framställs som hela stadens älskling. Att jag och flera andra klagat på hans konstanta spelande på samma plats nämndes inte. Jag höll på att bli tokig på detta ”trevliga inslag i gatubilden” när jag bodde i centrum..

  • Hon är ju blind i sin hets att ta bort alla parkeringar så att det ska få plats med fler tiggare i centrum…

   Och pengarna var inte sojahönans pengar utan det var pengar som hen hade samlat ihop till tiggaren…det är så lätt att vara god med andras pengar…

 28. Varför ska inte tiggare söka tillstånd?
  Vill du ha demonstration, sälja korv måste du ansöka om tillstånd..

  Tiggarna säljer ju sin ”utsatthet”..

 29. Dom gångerna jag frågat varför dom tigger så är svaret att det finns någon som är jävligt sjuk i den närmaste familjen typ att dom är i behov av hjärtbyte! Men när jag erbjuder dom ett jobb då är det fan i luckan det finns ingen ursäkt som jag hört till att dom skulle ta ett jobb! Så tiggeriet är en typ av jobb enligt dom själva!

 30. Det är så himla obehagligt när de sitter där med sina ”Hej hej”. Just ”Hej hej” är en hälsning som inte kommer från hjärtat men för att inse det krävs visst mått av svenskkunskaper.
  I media heter det att armlösa tiggare kan få in 6 000 per dag och ”cheferna” drar in miljoner. Eftersom vi vet att det förekommer organiserad brottslighet så borde allt tiggeri förbjudas. Så är hela svenska lagstiftningen uppbyggd. Där missbruk förekommer – om än i liten skala – sätter man in förbud eller inför begränsningar och skatter.

 31. Sex personer döms för människohandel Sex personer döms för människohandel
  efter en tiggerihärva i Småland, uppger SVT Nyheter Småland. En person döms för medhjälp till människohandel.Strafflängden varierar mellan 1,5 och 5,5 års fängelse.

 32. De tiggande romerna är en småsak jämfört med världsbankirerna som vill förslava oss, mikrochippa oss och döda oss tills mindre än 500 miljoner människor återstår på jorden.

  ”Man Who Built Georgia Guidestones Calls for Transhumanist Merger of Man and Machine in Rare Book”:
  https://m.youtube.com/watch?v=ckJm8_pS0dY

 33. Jag går inte ens in i en butik med en hitrest tiggare utanför. Däremot ger jag en slant till våra egna hemlösa och särskilt till hemlösa pensionärer.

 34. Haninge är en sådan hopplös kommun som sagt nej till tiggarförbud, jobbigt att svenskarna är utsedda till att vara världens samvete. Funderar på att flytta till en kommun som har tiggarförbud, Haninge är förlorat.

LÄMNA ETT SVAR