Foto: Chief Photographer/MOD.

Nya kravbrev utskickade till fildelare

➤ På advokatbyrån försäkrar man att åtgärder kommer vidtas mot de som ignorerar kravbreven.

I november skrev Samhällsnytt om en dansk advokatfirma som skickade ut kravbrev till svenska fildelare med en uppmaning om att betala 4 500 kronor ifall man är skyldig, i annat fall riskerar man stämning.

Då handlade det initialt om 5 000 kravbrev med löfte om ytterligare 5 000.

Enligt sajten Breakit har flera svenska advokatfirmor fått liknande uppdrag. En av dessa är Innerstans Advokatbyrå som börjat skicka ut kravbrev där man uppmanas betala 7 000 kronor, och även i detta fall riskerar man annars stämmas i domstol.

– Detta kommer att hålla på under en lång tid, och under stor omfattning, säger Alex Bloch på Innerstans Advokatbyrå till Breakit.

”Utsikterna för bifall är goda”, heter det vidare.

Enligt Breakit arbetar advokatbyrån på uppdrag av det amerikanska filmbolaget Mile High Distribution Inc som i sin tur har anlitat licensbevakningsbolaget Mircom International Content Management & Consulting Ltd. Det tyska teknikbolaget Media Protector har samlat in IP-adresserna till de misstänkta fildelarna.

Kunduppgifterna får advokatbyråerna genom att vända sig till svenska domstolar och begära ut dessa från de stora internetleverantörerna.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.