Hårt kritiserade och skandalomsusade nya Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm är i nytt blåsväder. Denna gång som fuskbygge. Det regnar in och värdefull konst riskerar att förstöras.

Samnytt har i flera reportage granskat den 2 400 kvadratmeter stora utbyggnaden i så kallad brutalistisk stil av den anrika konsthallen och rapporterat om den förödande kritik som valet av arkitektonisk utformning fått. Byggnaden fick förra året pris som Sveriges fulaste och har innan det stod klart dragits med kraftiga förseningar i flera omgångar.

Regnar in och konst kan skadas

Nu visar det sig att det även förekommit byggfusk. Det regnar in på flera platser och konstverk riskerar att vattenskadas. Men enligt konsthallens chef Mårten Castenfors är detta helt normalt och något man mer bör se som en “utmaning” än ett problem, ett uttalande som väcker uppseende.

Det har inte ens gått en månad sedan hallen invigdes men redan dras byggnaden alltså med problem av ett slag som brukar förknippas med gamla förfallna hus i behov av renovering.

Att det regnar in var heller ingenting som byggmakarna eller konsthallens ansvariga hade koll på. I stället var det utställningsbesökare som fick uppmärksamma hallens ledning på vattenläckorna.

“Mycket i den här kåken som vi upptäcker nu”

Castenfors erkänner samtidigt som han tonar ned kritiken att det är åtskilligt i byggnaden som inte fungerar som det ska och som kommer att ta flera månader att åtgärda. Vattenläckorna tror han dock ska kunna vara avhjälpta om några veckor.

– Det är mycket i den här kåken som vi upptäcker nu när vi sätter igång den i drift.

Skulle skydda mot “klimathotet”

En pinsamhet i sammanhanget är att hallen byggdes med hög svansföring kring att den skulle skydda konsten mot det påstådda klimathotet och det hårdare väder detta sägs föra med sig. Ett ordinärt sensommarregn blev dock för mycket.

Att byggnaden inte håller tätt menar Castenfors beror på att “det är en extremt komplex och komplicerad konstruktion”. Detta motsägs dock av att hela byggnaden är okomplicerat helgjuten i betong.

Samnytt granskar

Samnytts granskande reportage i tre delar av det kritiserade och skandalomsusade Liljevalchs-bygget kan ses nedan.