Polisen 34

Petra Stenkula/Genrebild gäng. Foto: Polisen/Instagram

Inrikes

Nya polismästarens råd till Malmöborna: Tänk inte på brottsligheten – fokusera på det goda

Publicerad 6/29/2021
Annons

Malmö stads nya polismästare Petra Stenkula har skickat ut ett budskap till stadens invånare. Hon uppmanar Malmöborna att tänka bort den växande brottsligheten och tillhörande gängkrig. Istället ska man fokusera på restaurantbesök och ”närheten till kontinenten”. Detta eftersom det är större risk att drabbas av en trafikolycka än en skjutning.

Stenkula som sedan 1 juni i år är polismästare i staden medverkade nyligen i en intervju med Sydsvenskan (2021-06-25) i vilken hon berörde invånarnas oro för situationen med organiserad brottslighet.

LÄS ÄVEN: Malmöpolisen bjöd grovt kriminella på pizza: ”Det satte sig verkligen”

En viktig del för att motverka kriminaliteten anser Stenkula är att arbeta med så kallad avhopparverksamhet. Samnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat Malmöpolisens avhopparverksamhet som exempelvis inneburit träffar med pizzabjudningar.

Det finns även exempel där kriminella, på skattebetalarnas bekostnad, fått hjälp med flytt och boende till en ny stad för att sluta begå brott. Men på den nya platsen har man sedan fortsatt att ägna sig åt brott.

Fokusera på det goda och trivs i staden

Stenkula anser att Malmöborna inte ska grubbla för mycket över utvecklingen och definitivt inte oroa sig utan istället fokusera på det goda med Malmö såsom restaurangbesök och bekvämligheten med att att resa ned till Centraleuropa.

– Det är viktigt att Malmöborna fortsätter att trivas i sin stad, och känner sig trygga. De kriminella ska inte få ta för stort utrymme – fokusera på allt det goda, restaurangliv, föreningsliv och närheten till kontinenten, säger Petra Stenkula.

Tonar ned oron: ”Större risk att drabbas av trafikolycka”

Stenkula får frågan om Malmöborna kan lita på polisen om att det är en liten risk att drabbas av gängvåldet som breder ut sig på gatorna med militärvapen. Stenkula svarar genom att tona ned risken och passar på att belysa att man löper större risk att vara med om en olycka.

– De här kriminella har inga begränsningar och bryr sig inte om eventuella konsekvenser. Men det är ändå en större risk att drabbas av trafikolyckor och annat, historiskt sett har riskerna varit små. Men det finns alltid en risk när det går av en sprängladdning för någon som råkar gå förbi, säger Stenkula.

Vidare får Stenkula en fråga om det växande hatet mot polisen som även visar sig bland barn i staden. Det är något som Stenkula känner sig väldigt ledsen över och trycker på att patrullerande polisers bemötande av invånare är väldigt viktigt. Hon lovar att myndigheten ska fortsätta arbeta med bemötandet.

LÄS ÄVEN: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
536Åkesson: Mångkulturalismen har splittrat Sverige
Annons