Vid en pressträff på tisdagen meddelade regeringen att man inför nya restriktioner som sägs omfatta sju av tio svenskar. Dessa innebär bland annat att antalet i ett sällskap på restauranger begränsas. ”Nu måste alla skärpa sig” säger statsministern.

– Vi ser att utvecklingen går åt fel håll. Läget är mycket allvarligt, sa statsminister Stefan Löfven (S) då han inledde pressträffen med Folkhälsomyndigheten.

Framöver får sällskap på restauranger max vara åtta stycken vid samma bord.

– Pandemin drar ut på tiden. Vi är tio miljoner svenskar som saknar det vanliga livet, men ska vi komma tillbaka dit måste vi ta nya tag, sa socialminister Lena Hallengren (S).

Skarpt ansvar

Enligt Hallengren har varje svensk nu ”ett skarpt ansvar att följa vilka råd man har att förhålla sig till”.

Samtidigt skärps de allmänna råden för Halland, Örebro län och Jönköpings län.

Tuff vinter

– Det som görs nu kommer att vara till glädje i framtiden och kommer att kunna förhindra stora omprioriteringar i vården till följd av flera patienter, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Vi har en lång, tuff vinter framför oss. Det krävs att vi alla gör vårt yttersta för att slå tillbaka smittspridningen.

Kraftig ökning

Under de två senaste veckorna har antalet patienter som vårdas för covid-19 i Sverige mer än fördubblats. Även i Europa går antalet smittade spikrakt uppåt, på många håll värre in i våras. Flera länder har inlett, eller planerar, nya nedstängningar.