Nu meddelar migrationsminister Anders Ygeman (S) att Migrationsverkets tidigare siffra på omkring 200 000 ukrainska flyktingar kan komma att bli hela 300 000.

Enligt WHO har närmare fyra miljoner ukrainare nu flytt landet och fler är på väg mot EU. Hittills har 20 000 ukrainska medborgare registrerat sig i Sverige men mörkertalet kan vara stort eftersom ukrainare inte har något krav på visum för att röra sig inom EU.

LÄS ÄVEN: 200 000 ukrainare till Sverige innan sommaren

På onsdagen är migrationsminister Anders Ygeman (S) gäst i SVT:s 30 minuter på onsdagen och han nämner nu en högre siffra än tidigare.

– Vi är lite mer än två procent av EU:s invånarantal och ungefär tre procent av EU:s ekonomi. Då hamnar vi runt 200 000 eller 300 000, säger Ygeman till statstelevisionen.

13 miljoner till EU

Regeringen har nu gjort beräkningar utifrån hur många som flydde kriget i forna Jugoslavien och i Syrien för att få en bild av hur många som kan komma att söka sig till EU.

– Om lika många flyr från kriget i Ukraina om kriget blir långvarigt då rör det sig om ungefär 30 procent av invånarantalet. Då rör det sig totalt om 12-13 miljoner, eftersom Ukraina har 44 miljoner invånare. Hur många som söker sig till Sverige av dem är betydligt svårare att se men vi ska ta vår andel, slår Ygeman fast.

Hela intervjun med migrationsministern kan ses på SVT Play ikväll klockan 19:30.

LÄS ÄVEN: EU: 44 miljoner ukrainare har rätt till bostad, skola och jobb