cirkus-sahlgrenska

Foto: Polisen/Sahlgrenska pressbild

Inrikes

Nya uppgifter: Fuskare jobbade som läkare på Sahlgrenska utan legitimation

Publicerad 8/5/2021
Annons

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg ändrar sig plötsligt och uppger nu att den coronafuskande läkaren Farshid Sistani tidigare jobbat som underläkare på sjukhuset – utan att ha läkarlegitimation. Det skriver sjukhusets kommunikationschef Anne-Charlotte Horgby i ett mejl till Samnytt.
– Det är olyckligt, men så är det i alla fall, säger hon.

Cirkusen kring Farshid Sistani, läkaren som dömts till fängelse för att ha sålt falska coronaintyg, fortsätter. När Sistani i januari i år avslöjades med att sälja de falska intygen fick han sparken från sin dåvarande arbetsgivare Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Samnytt har tidigare rapporterat om hur han därefter lyckades få jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg – genom att ange ett falskt namn och i sitt CV påstå att han tidigare jobbat på Sahlgrenska.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Farshid Sistani fick läkarjobb på Sahlgrenska med FALSKT namn

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Fuskande läkare ljög om jobb på Sahlgrenska – fick jobb ändå

Såväl Sahlgrenska universitetssjukhusets HR-avdelning som vikarierande verksamhetschefen Johannes Nordholm hävdade emellertid att Sistani inte jobbat på sjukhuset tidigare – och att han alltså ljugit i sitt CV.

”Jag kan verifiera att vad vi kan se så hade Farshid Sistani inte haft någon anställning inom Sahlgrenska sjukhuset före anställningen 210322-210406. Uppgifterna i hans CV som anger något annat förefaller därmed inte vara korrekta. Som jag skrev till dig tidigare pågår en intern utredning och när den är klar kan vi uttala oss om bristerna i rekryteringsprocessen”, skrev Nordholm i ett mejl till Samnytt tidigare i veckan.

”Det här blev inte rätt”

Men nu ändrar sig plötsligt Sahlgrenska sjukhuset. Kommunikationschefen Anne-Charlotte Horgby skriver i ett nytt mejl till Samnytt under torsdagen att Sistani jobbade på Sahlgrenska under 2018.

”Det svar du fått från vår HR-avdelning var tyvärr inte korrekt. Personen ifråga har jobbat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset under del av 2018, som vikarierande underläkare (ej leg)”, skriver hon och fortsätter:

”Vi kan alltså inte bekräfta att personen har oriktiga uppgifter i sitt CV, vilket är, vad jag förstår, bakgrunden till din fråga.”

Jobbade utan legitimation

När Samnytt ringer upp Anne-Charlotte Horgby berättar hon att Sistani jobbade på Sahlgrenska sommaren 2018, och att han då jobbade som underläkare utan läkarlegitimation. Legitimationen utfärdades först året därpå.

Hon kan inte svara på varför Samnytt tidigare fått fel uppgifter om Sistanis anställningar på sjukhuset.

– Johannes Nordholm (vikarierande verksamhetschefen red. anm.) sade till mig att han hade dubbelkollat det. Jag kan inte svara på vad som har blivit fel tyvärr, det är bara det att HR hört av sig igen och sagt att: Det här blev inte rätt, säger hon.

– Jag är egentligen bara budbärare. Jag vet inte varför det har blivit så. Det är olyckligt, men så är det i alla fall, säger Anne-Charlotte Horgby.

LÄS ÄVEN: Läkaren Farshid sålde falska coronaintyg – har kvar legitimationen

LÄS ÄVEN: Fuskande läkare avsäger sig legitimation

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons