sabuni-avgar-83663
Inrikes

Nyamko Sabuni avgår som partiledare

Publicerad 4/8/2022
Annons

På en pressträff på fredagen meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att hon avgår. Det har stormat kring henne sedan hon för några dagar sedan sa att hon som rikspolitiker inte skulle stanna och ta ansvar för Sverige i händelse av krig utan ta sitt pick och pack och fly till Norge.

– Jag ser att det inte längre är jag som ska gå i första ledet. Jag lämnar i dag posten för Sveriges liberala parti, var Sabuni besked till de församlade journalisterna.

LÄS MER: L-ledaren om det blir krig: ”Flyr till Norge”

Stolt över sig själv och ”det nya Sverige”

Hon sade att turbulensen kring hennes person inte får skymma partiets politik inför valet i höst. Samtidigt berömde hon sig själv för sitt partiledarskap och den politiska karriär hon haft, bland annat som migrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering.

– Det var för det nya Sverige som jag tackade jag med stolthet för att bli integrationsminister under Moderaterna.

”Det nya Sverige” som Sabuni menade sig ha varit med om att bygga var en fras som återkom under pressträffen.

Några frågor från de församlade journalisterna tilläts inte. När avgångsbeskedet och resumén över den politiska karriären var klar lämnade Sabuni lokalen och försvann.

Skulle fly till Norge om det blir krig

Det var efter ett uttalande i en filmad intervju på partiets Youtube-kanal för några dagar sedan som det blåste upp till storm rejält kring Sabuni. Kritiken var hård mot hennes besked att i händelse av krig inte stanna och ta ansvar för Sverige som riksdagspolitiker eller eventuell minister. I stället skulle hon packa väskan och fly till Norge.

– Blir det krig har vi Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten. Blir det ännu värre så kör vi över till Norge

Johan Pehrson, gruppledare i Riksdagen, kommer nu ta över partiledarposten. Han kommer ha posten till december därefter blir det val om partiledarposten på ett landsmöte.

Partiet ligger sedan en tid tillbaka en god bit under de 4 procent som krävs för att vara kvar i riksdagen efter valet i september.

Även partisekreterare Juno Blom meddelar att hon avgår samtidigt med Sabuni.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
575Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons