nyamko sabuni

Foto: Anders Henrikson.

Inrikes

Nyamko Sabuni vald till ny partiledare för Liberalerna

Publicerad 6/28/2019
Annons

På fredagen valdes Sabuni enhälligt till ny partiledare på Liberalernas extra landsmöte i Stockholm. Sabunis första stora tal sker i Almedalen nästa vecka.

Innan beslutet togs officiellt sa Olle Schmidt, ordförande i partiets valberedning, att nomineringsprocessen har gett ett tydligt resultat då förbunden och medlemmarna vill ha Nyamko Sabuni som partiledare.

”Möjligheternas miljöparti”
– Vårt parti har en stolt historia, sade Nyamko Sabuni i sitt tal. Det är som en mosaik där vi lägger bit för bit för att göra Sverige mera liberalt. Idag lägger vi ytterligare en bit till den mosaiken när Liberalerna som första svenskt parti väljer en partiledare med afrosvensk bakgrund. Det är ytterligare ett bevis för att Liberalernas Sverige är möjligheternas land.

– Sverige är möjligheternas land, men det finns också många problem att hantera. Vi riskerar en ny lågkonjunktur med ökande arbetslöshet. Vi måste se till att svenska företag kan öka sin konkurrenskraft. Vi behöver bidra till att minska de globala utsläppen och ta ett stort ansvar för klimatet. Liberalerna ska vara möjligheternas miljöparti. Vi behöver politik för fler friska år, men också en omsorg och sjukvård som kan ta hand om allt fler äldre.

– För mig är den betyder den liberala ideologin att staten ska fungera lite som en snäll storasyster. Samhället ska finnas med reformer när friheten saknas, men annars vill man ju ha den där storasystern lite på avstånd, eller hur? Alltså: reformer för att öka friheten där den saknas – annars ska vi få sköta våra egna liv, och det ska staten respektera.

Stolt historia
Vidare sa Sabuni att partiet har en stolt historia men också viktiga uppgifter framåt och att hon ser fram emot att utföra detta viktiga arbete tillsammans med övriga partimedlemmar.

Inför omröstningen gick de tidigare konkurrenterna Johan Pehrson och Erik Ullenhag upp i talarstolen. Ullenhag uppmanade partiet att hjälpa Sabuni att ena partiet ”för det behöver Sverige”.

Även avgående partiledare Jan Björklund höll tal där han ännu en gång pekade på liberalismens framgångar i världen under 1990-talet då globaliseringen tog fart, värderingar som han menar idag utmanas och underströk att det är öppenhet som skapar framgång, inte slutenhet.

– Vår uppgift är att stå upp för liberalismen även när det blåser motvind och det gör det nu: Blåser motvind, sade Björklund.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons