Nyanländ syrier nekades bidrag – slog sönder socialkontor

En syrisk medborgare var inte nöjd med socialtjänstens beslut att neka honom försörjningsbidrag. När mannen fick beskedet begav han sig till det lokala kontoret där han slog sönder säkerhetsglaset. Personalen blev livrädd och sökte skydd i ett låst utrymme. När polisen anlände till platsen rättfärdigade mannen sin aggression med att han bemötts rasistiskt. Nu skonar tingsrätten syriern från fängelse och bestämmer påföljden till böter.

Det var den 28 februari förra året som personalen vid socialkontoret i den skånska kuststaden Höganäs fick hantera en aggressiv arabisktalande man.

LÄS ÄVEN: Skulle betala tillbaka bidrag – skickade torpeder hem till handläggare

Mannen är 34-årige Morad Abo Dahloosh medborgare i Syrien, som veckan innan hade fått besked att han nekats ekonomiskt bistånd. Morad, som enligt polisens förundersökningsprotokoll var arbetslös och lyfte bidrag på 10 500 kronor per månad, var inte nöjd med myndighetens beslut neka honom ytterligare bidrag och hade därför besökt kontoret vid flera tillfällen för att protestera.

Morad krävde bland annat en annan handläggare att hantera hans bidragsansökningar. Men när han nekades detta blev han ”tokig” och började slå på säkerhetsglaset enligt personalen.

Behöver arabisk tolk

Personalen tog skydd i ett låst rum på bottenvåningen i väntan på att polisen skulle anlända till platsen. Polispatrullen som anlände till platsen möttes av blodspår i trappuppgång, entrédörren och över golvet i lokalen. I lokalen fanns Morad fortfarande kvar och patrullen upplevde honom som förvirrad.

Det framgår även att Morad inte behärskar svenska språket och att man behöver en arabisk tolk – detta trots att han enligt uppgifter från Skatteverket folkbokfördes i Sverige 2016.

Den kvinnliga handläggaren som tog emot Morad berättar för polisen att hon kände en rädsla som även hållit i sig en bra bit efteråt. Hon känner ett obehag över att stöta på Morad utanför säkerhetsglaset.

Krossat glas och blod i lokalen. Foto: Polisen

Morad: ”Bemötte mig rasistiskt”

När polisen ber Morad förklara varför hur det kommer sig att han agerade på det här sättet får de veta att myndigheter har bemött honom ”på ett rasistiskt sätt”.

Morad erkänner för polisen att han nekats bidrag eftersom han inte söker arbete. Men enligt Morad är det omöjligt eftersom han inte kan svenska.

De skador som har uppkommit i lokalen efter Morads utbrott resulterade i reparationskostnader på över 20 000 kronor.

Krossat glas i lokalen. Foto: Polisen

Skonas från fängelse

Den 25 maj meddelade Helsingborgs tingsrätt att Morad döms för skadegörelse och hot mot tjänsteman. Enligt rätten motsvarar straffvärdet fängelse i två månader men eftersom Morad inte har gjort sig skyldig till nya brott bör påföljden mildras.

Påföljden bestäms därför till villkorlig dom som förenas med dagsböter 40 om 50 kronor. Vidare ska mannen även betala skadestånd till handläggaren och ersätta skadorna i lokalen.

LÄS ÄVEN: Ensamkommande nekades bidrag – våldtäktshotade med penisbilder: ”Mammaknullare sverje demokrat”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.