äldre-kvinna-83773
Inrikes

Nyanländas bristfälliga svenska ett problem i äldreomsorgen

Publicerad 10/18/2018
Annons

I Bjurholms kommun har man förlitat sig på nyanlända migranter för att äldreomsorgen ska gå runt – i synnerhet under sommaren. Men språkförbistringar utgör ett så pass allvarligt problem att en anmälan gjorts till Inspektionen för vård och omsorg.

– Problemet är att utbildarna inte utbildar så svenskan är gångbar i verksamheterna. De är duktiga på att arbeta och gör så gott de kan. Arbetsgivaren har misslyckats med att implementera dem i verksamheterna, säger Margreth Jakobsson, företrädare för fackförbundet Kommunal i Bjurholm, till Sveriges radio.

Bjurholms socialchef Karin Gothefors-Linder håller med om att språket måste förbättras och att migranterna måste ges bättre förutsättningar. Det är något man redan ska ha jobbat med, men man ska nu öka insatserna på området.

Ett annat problem som uppstod i somras var att man försökte sig på kortare och mer effektiva inskolningar för vikarier, vilket resulterade i att vikarierna missade information och ordinarie personal istället fick arbeta dubbelt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1145”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons