fyrverkerier
Inrikes

Nyårsvåldet i södra Sverige: Fyrverkeriattacker mot människor

Publicerad 1/1/2023
Annons

Under nyårsnatten syntes ovanligt mycket av ett fenomen som blivit allt vanligare på nyårsaftnar i Sverige under senare år. Det handlar om fyrverkerier som medvetet avfyras mot människor. Fyrverkerierna används ofta som vapen av unga våldsamma invandrargäng.

Det har inkommit många larm till polisen i södra delarna av landet angående fyrverkerier som skjuts mot människor.

– Vi har haft väldigt många ärenden som rör fyrverkerier, där man skjuter mot människor eller mot byggnader. Även en del misshandlar i anslutning till att folk har blivit beskjutna och sagt till, säger Patric Fors, polisens presstalesperson i Region Syd, till P4 Malmöhus.

I skånska Burlöv blev en 25-årig man och hans sällskap attackerade med raketer när de var ute och promenerade omkring klockan 22. När han sade ifrån och bad ungdomsgänget att sluta blev han misshandlad med flera slag.

– Vi har även haft flera samtal från Västergården i Lund, där vi haft flera personer som har skjutit raketer mot bland annat en lägenhet och en parkering, säger Patric Fors.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här avfyrar invandrargäng fyrverkerier inuti byggnader

Fyrverkeriattacker i Småland

Strax efter klockan 23 larmades polisen till centrala Västervik i Småland. En man i 18-årsåldern hade blivit beskjuten med en raket som träffat honom på benet, och enligt mannen ska den som avfyrade raketen ha gjort det medvetet, rapporterar VT. Ingen är gripen.

I samma stad fick ett hushåll en smällare inkastad genom sitt öppna fönster – också omkring klockan 23 – varvid golvet fick en rejäl brännskada. En halvtimme senare fick polisen larm om att ett gäng kastade smällare på bilar och på varandra i centrum. I båda fallen lät polisen bli att rycka ut.

LÄS ÄVEN: Korankravaller i Rosengård – buss i lågor

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons