Nyheter idag-grundaren Chang Frick sponsrar Rasmus Paludan så att han kan resa till Sverige för att elda upp koranen utanför Turkiets ambassad. Det kan Samnytt nu berätta. Frick har betalat för polistillståndet och har till och med erbjudit sig hjälpa Paludan med resa och boende.

Nu på lördag klockan 13:00 kommer Rasmus Paludan elda upp en koran utanför den turkiska ambassaden i Stockholm, något som Samnytt var först med att berätta om. Manifestationen kommer genomföras samtidigt som protester mot Erdogan pågår i huvudstaden.

LÄS ÄVEN: Paludan planerar bränna koranen utanför Turkiets ambassad

Chang Frick betalar

Men Paludan reser inte från Danmark till Sverige på eget initiativ. Åtminstone inte helt och hållet. Under onsdagseftermiddagen kommer det fram att Nyheter idag-grundaren och före detta SD-profilen Chang Frick betalat för det polistillstånd Paludan ansökt om för att hålla sin manifestation, något Frick själv bekräftar på Twitter.

Faksimil

Samnytt kan nu dessutom berätta att Frick uppges ha bjudit in Paludan till Sverige, och att han även ska ha erbjudit sig att stå för den dansk-svenske politikerns resa till och uppehälle i Stockholm.

– En del av förslaget var att de skulle stå för kostnaden. Alltså att det inte skulle kosta mig något att komma till Stockholm och jag funderade lite och sade ja, säger Rasmus Paludan till Samnytt.

Samarbetet skär sig

Kontakterna mellan Frick och Paludan sker via en mellanhand. Samnytt har tagit del av material som styrker hur resan planeras och att det överförs pengar från Chang Frick till polisens konto för att bekosta polistillståndet. Frick erbjuder sig även att ta bilen ned till Köpenhamn för att hämta Paludan till Stockholm, påstås det.

Men samarbetet mellan Paludan och Frick spricker under onsdagen. Anledningen är att Frick, efter att en vänsterextrem aktör hört av sig med frågor, går ut på Twitter och delvis erkänner sin inblandning i koranbränningen.

– Avtalet var inte att Chang Frick skulle profilera sig själv på att han har betalat för det här. Det är inte säkert att jag vill synas med honom. Jag kör nog på ändå, men jag har inte särskilt stort förtroende för den här Chang Frick överhuvudtaget, säger Paludan.

Skulle Chang Frick köra dig från Köpenhamn till Stockholm?

– Alltså tanken var att han och två andra skulle komma och köra mig från Köpenhamn.

Oklart vem som kom på idén

På en fråga om vems idé det egentligen var att elda upp koranen utanför Turkiets ambassad tvekar Paludan.

– Det verkar som att det egentligen var Chang Fricks idé. Jag sade ja för att jag tyckte att det politiskt var en bra idé för vad jag tycker, men jag vet inte vem som egentligen fick idén, säger han.

– Det var ett avtal att den svenska sidan skulle stå för min kostnad för det här evenemanget. Det är inget konstigt med det. Om man bjuder in en person som man vill ha ska göra något då är det mycket vanligt att man betalar för kostnaden så att personen kan resa dit.

”Viktig och angelägen demonstration”

När Samnytt ringer upp Chang Frick berättar han att han gärna hjälper till om någon vill demonstrera mot Erdogan.

– Jag tycker det är en viktig och angelägen demonstration att markera mot Erdogan, sedan lägger jag mig inte i om det är Rojavakommittén eller Paludan. Om jag kan hjälpa till, om någon behöver skjuts eller en soffa att sova på, så, säger Frick och tillägger:

– Jag betalade 320 kronor för Paludans demonstrationstillstånd.

Däremot dementerar Frick att han lovat köra hela vägen till Köpenhamn för att hämta någon. Det han istället erbjudit är att hämta Paludan på flygplatsen, om han tänkt flyga till Sverige.

– Det har inte varit någon diskussion eller något bestämt att det ska göras. Om någon hade sagt att det ska köras bil från Danmark, då hade jag tittat på det, men då hade jag nog fått be folk att hjälpa till att betala diesel, för då hade det dragit iväg lite, säger Chang Frick.

LÄS ÄVEN: Rasmus Paludan vill starta egen kyrka – myndighet: ”Strider mot goda seder”