Den så kallade Nytorgsmannen, 34-årige Andreas Holm, döms till fem års fängelse för våldtäkter och andra sexuella övergrepp mot ett flertal kvinnor. Det skriver Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande.

Domstolen dömer Andreas Holm för sju våldtäkter, varav tre våldtäkter av normalgraden, två mindre grova våldtäkter och två oaktsamma våldtäkter. Han döms dessutom för åtta sexuella övergrepp, sex sexuella ofredanden, en grov fridskränkning, elva fall av kränkande fotografering, barnpornografibrott och ringa narkotikabrott.

– Tingsrätten har i stor utsträckning bedömt att åtalet är styrkt, men inte delat åklagarens syn på hur brotten ska rubriceras. Flera av de brott som åklagaren bedömt som våldtäkter har tingsrätten bedömt som sexuella övergrepp. Vissa av dem har bedömts som sexuella ofredanden. Att mannen filmat en del av brotten har inte påverkat rubriceringen, men däremot straffvärdet, säger rättens ordförande Kajsa Hällje i en kommentar.

Sexövergreppen har begåtts mot 19 olika kvinnor mellan april 2019 och maj 2020. De drabbade kvinnorna har Holm bland annat träffat på fester eller genom nätdejting. Åklagaren ville få honom dömd för våldtäkter mot ytterligare fem kvinnor, men de anklagelserna frikänns han från.

Andreas Holm. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Filmade övergrepp

Andreas Holm polisanmäldes av en kvinna för våldtäkt första gången redan i december 2018, men den utredningen lades senare ned. I maj 2020 anmäldes han återigen för våldtäkt av mamman till en drabbad kvinna, och under sommaren 2020 fick polisen in ytterligare en anmälan mot honom.

Vid en husrannsakan under hösten hittades två videofilmer i Andreas Holms dator som visar ett misstänkt sexövergrepp mot en sovande kvinna. Det blev starten på en omfattande utredning där polisens utredare hittar fler och fler filmer som skildrar kvinnor som 34-åringen utsatt för övergrepp.

Holm har erkänt flera av sexövergreppen, bland annat en av våldtäkterna, men nekar till de flesta av de åtalade gärningarna. En rådman och en nämndeman ville fälla Andreas Holm för ytterligare en våldtäkt, medan en nämndeman ville frikänna honom från en av de våldtäkter han dömdes för.

”Fittuppklipparsax”

Flera av de sovande kvinnorna har Andreas Holm förgripit sig på genom att först klippa sönder deras byxor, i ett fall även trosor, med en nagelsax. Av anteckningar i hans mobiltelefon framgår att han kallar saxen för ”fittuppklipparsax”.

Av anteckningarna framgår även att Andreas Holm är väldigt intresserad av våldtäkter, att ha sex med sovande kvinnor och till och med med barn.

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Faksimil
Faksimil

I media har Andreas Holm kallats för ”Nytorgsmannen” eftersom han är bosatt vid Nytorget på Södermalm i Stockholm, och flera av övergreppen skett hemma hos honom i hans lägenhet.

Får straffrabatt

Åklagaren hade yrkat att ”Nytorgsmannen”, som tidigare är ostraffad, skulle dömas till tolv års fängelse för de många övergreppen. Domstolen nöjde sig emellertid med fem års fängelse.

Tingsrätten anser att straffvärdet för de brott Andreas Holm begått uppgår till fem och ett halvt års fängelse, men sänker straffet med ett halvår. Anledningen till det är främst för att han lider av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilken enligt domstolen gett honom ”nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande”.