Nytt islamiskt parti hotar yttrandefriheten

➤ KRÖNIKA Ett nytt parti har bildats i Sverige, Nyans heter det. Man inriktar sig framför allt på att nå muslimska väljare och vill komma in i riksdagen valet 2022. Initiativtagare till partiet är politikern Mikail Yüksel, som tidigare uteslutits ur Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

Yüksel har pekat ut tre frågor som centrala för hans parti: islamofobi, integration och bostadsbrist. Han anser att Sveriges muslimer blir utsatta för fysiska och verbala angrepp av rasistisk karaktär varje dag. Vad menar han?

Om muslimer blir angripna på grund av sin religion, så har väl detta inget med rasism att göra. Det är självklart förkastligt att behandla någon människa illa, men att till exempel förolämpa någon för hans eller hennes religiösa tro är inte rasism.

Yüksel vill alltså bekämpa islamofobi. Hur ska han ha det? Om förolämpningar mot någons religion är rasism, varför behövs då islamofobin? Man tänker att angrepp mot någons etniska tillhörighet eller hudfärg skulle klassas som rasism och angrepp mot någons religiösa tro skulle  klassas som islamofobi. Men för Yüksel är det tydligen både rasistiskt och islamofobiskt att angripa en muslims tro. Och säkert haram också…

Förresten, vad innebär det att “angripa” någons tro? Ska man inte få göra sig lustig över profeten Muhammed? Inte göra karikatyrer? En sådan hädelselag ser jag som ett angrepp mot den västerländska yttrandefriheten, vår humortradition och det mänskliga förnuftet. Vi som inte tror att Muhammed var en profet måste ha rätt att säga vår mening, även på ett respektlöst sätt. Om muslimer ska ha rätt att förkunna sitt budskap, måste vi ateister ha rätt att förkunna vårt. Muslimska missionärer vill gärna tala om fördelarna med ett islamiskt liv, vi vill tala om fördelarna med ett icke-islamiskt liv med all glädje som vi menar att det innebär.

Yüksel presenterade sitt parti på Aftonbladets debattsida, där han förklarade att det nya partiet ska låta ”logik och beprövad erfarenhet” gå före ideologi. Jo, den så kallade profeten Muhammed var ju logiken personifierad. Jag vet inte om jag vågar citera denna berättelse. Risken finns att jag blir anklagad för islamofobi. Men den finns alltså i islams egna texter, de texter som religionen bygger på.

Nå, jag tar risken. Muhammed sade: Om en fluga hamnar i din kopp, så tryck ner den helt och hållet, för flugans ena vinge innehåller gift, den andra botemedel. Logiskt, eller hur? Giftet och botemedel på samma gång. Det blir plus minus noll om man trycker ner hela flugan i sin tryck. Låter du den vara så finns risken att den bara doppat sin ena vinge, då kan du bli förgiftad. Vad skulle vi ta oss till utan Muhammeds visdom?

Yüksel säger vidare att Nyans ska vara en röst för det mångkulturella samhället och för dem som bor i förorterna. Partiet, hävdar han, är ett parti för minoriteter. En minoritet i de mångkulturella förorterna han förbigår med tystnad är “gammelsvenskarna”, det vill säga folk med typiskt nordiskt utseende som identifierar sig som svenskar. Att dessa, särskilt ungdomar, kan känna sig utsatta och sårbara i orter som Rinkeby och Rosengård bryr sig inte Yüksel om, vilket gör att hans tal om att värna de som bor i förorterna klingar ihåligt.

Många människor med invandrarbakgrund som bor i förorterna tycker faktiskt att islamiseringen är ett problem. De känner sig nedvärderade för att de inte har en fundamentalistisk livsstil. Det händer att barn blir retade i skolan för att de äter fläsk.

Vi som har lämnat islam är utsatta för både hat och hot. På min YouTube-kanal lade jag den 12 augusti 2018 upp en video med rubriken ”Gör som jag, lämna islam!”. Klippet har fått en hel del kommentarer. Kommentatorerna har svårt att hålla sig till god ton. Jag blir kallad ”din hund” av någon som kallar sig Mariam.

I vissa kommentarer uttrycks en rasism mot svenskar, en typ av rasism som får väldigt lite uppmärksamhet i mainstreammedia. En kommentator skriver:

”Lyssna din mamma är en svensk hora och därför blev det som det blev, man ska inte beblanda sig med svenskar, män som kvinnor. Ni är smuts.”

Och en annan:

”Din mamma ska lämna islam din lilla svennebanan du ser ut som gris när du pratar om islam så mitt råd är gå lärt i islam innan du sitter här och att du inte vet nåt.”

I den här kommentaren hittar man inte bara en nedvärderande syn på svenskar som tyvärr förekommer inom vissa grupper med invandrarbakgrund, utan också en idé om att svenskar och andra inte bör ”beblandas”.

Jag skulle tro att mångkulturens införande i Sverige och den efterföljande massinvandringen från Afrika och Mellanöstern inte har lett till mindre rasism, utan till mer. För det har flyttat hit människor från länder som är betydligt mer rasistiska än vårt. Jag tror det är ytterst osannolikt att Yüksel eller andra företrädare för hans “antirasistiska” parti kommer att ta upp detta.

Yüksel blev som sagt utesluten ur Centerpartiet för samröre med en högerextrem, turkisk organisation. Vem vill han se som partiledare för sitt parti? Jo, Mehmet Kaplan, ministern som fick avgå för bland annat sitt samröre med turkiska fascister och islamister. Som om inte detta vore nog vill Yüksel gärna att den före detta miljöpartistiske politikern Yasri Khan jobbar för hans parti. Khan som diggar Erdogan. En sak förenar dessa tre män – turkisk islamism.

I ett seminarium på S:ta Katharinastiftelsen den 25 februari 2016 hyllade Khan den muslimske teologen Abdulah bin Bayyah och framställde honom som sund och måttfull. Han glömde dock att nämna att samme bin Bayyah år 2004 stödde en fatwa som föreskrev att det var en plikt för varje muslim att med vapen i hand strida mot amerikanerna i Irak.

På sin hemsida skriver Abdullah bin Bayyah att jihad kan betyda flera saker, bland annat ett rättfärdigt krig för Guds sak, alltså heligt krig. Men det är också jihad och något gott när en islamisk stat slår ner protester med våld, konstaterar han. Bin Bayyah vill också kriminalisera hädelse mot islam i hela världen.

Khans förebild vill alltså avskaffa vår västerländska yttrandefrihet som lett till så många framsteg för vår civilisation.

Behöver vi vara oroliga? Självklart är det oroande när krafter som hotar vår yttrandefrihet mobiliserar politiskt. Dock tror jag inte partiet kommer att kunna samla landets muslimer, det är en alldeles för splittrad grupp, både etniskt och religiöst. Det positiva med detta partis bildande är att det kommer att splittra och försvaga vänstern då det slåss om samma väljare.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mohamed Omar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.