Oenighet har uppstått mellan de rödgröna partierna i regeringen och JÖK-samarbetspartierna C och L om hur den uppkomna situationen rörande förändringar i lagen om anställningsskydd (Las) ska tolkas.
På söndagen sade statsminister Stefan Löfven (S), bland annat i SVT Agenda, att LO bör ges möjlighet att påverka utformningen av nya Las – trots att de ställt sig utanför det arbetsmarknadsavtal som nu sagts ska ligga till grund för förändringarna i stället för den så kallade Toijer-utredningen som regeringen och stödhjulspartierna tidigare beställt.
LÄS MER: Las-kriget fortsätter – LO förkastar samtliga alternativ
Statsministern flaggade även för att dra förändringarna i Las i ny långbänk genom att skrota Toijer-utredningen och tillsätta en helt ny utredning under inflytande av LO.
LO:s aktiva medverkan i utformningen av den nya lagen – utifrån det avtal som träffats mellan Svensk Näringsliv och PTK eller ett omtag med en ny utredning – är något som Centerledaren Annie Lööf bestämt motsätter sig. I en reaktion på Löfvens utspel slår hon fast att det är ”uteslutet att politiken ska ge en part som inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna inflytande”.
LÄS MER: Las-utredningen skrinläggs – regeringen går vidare med parternas avtal
Enligt Lööf finns bara två alternativ – de som stadfästs i samband med den så kallade januariöverenskommelsen och regeringsbildningen. Det ena är att Las förändras utifrån en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter, det andra att det sker utifrån Toijer-utredningens slutbetänkande. Att LO hoppade av arbetsmarknadsförhandlingarna förändrar enligt C-ledaren inte detta.
LO-basen Susanna Gideonsson, som även sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, välkomnar Löfven nya tolkning av JÖK-överenskommelsen i de delar som berör förändringarna av Las. I en kommentar citerar hon sagofiguren Ronja Rövardotter och kallar Toijer-utredningen för ”helt åt pipsvängen” och förordar att hela Las-utredningen görs om.
LÄS MER: LO säger nej till Las-avtal – V flaggar åter för misstroendeförklaring mot regeringen
Om regerings- och stödhjulspartierna inte kan lösa upp den nu uppkomna knuten hotar regeringskris. Beroende på hur trätan avvärjs kan i stället hotet om en misstroendeförklaring mot regeringen från den samlade oppositionen återaktualiseras.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.