Oenighet har uppstått mellan de rödgröna partierna i regeringen och JÖK-samarbetspartierna C och L om hur den uppkomna situationen rörande förändringar i lagen om anställningsskydd (Las) ska tolkas.

På söndagen sade statsminister Stefan Löfven (S), bland annat i SVT Agenda, att LO bör ges möjlighet att påverka utformningen av nya Las – trots att de ställt sig utanför det arbetsmarknadsavtal som nu sagts ska ligga till grund för förändringarna i stället för den så kallade Toijer-utredningen som regeringen och stödhjulspartierna tidigare beställt.

LÄS MER: Las-kriget fortsätter – LO förkastar samtliga alternativ

Statsministern flaggade även för att dra förändringarna i Las i ny långbänk genom att skrota Toijer-utredningen och tillsätta en helt ny utredning under inflytande av LO.

LO:s aktiva medverkan i utformningen av den nya lagen – utifrån det avtal som träffats mellan Svensk Näringsliv och PTK eller ett omtag med en ny utredning – är något som Centerledaren Annie Lööf bestämt motsätter sig. I en reaktion på Löfvens utspel slår hon fast att det är ”uteslutet att politiken ska ge en part som inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna inflytande”.

LÄS MER: Las-utredningen skrinläggs – regeringen går vidare med parternas avtal

Enligt Lööf finns bara två alternativ – de som stadfästs i samband med den så kallade januariöverenskommelsen och regeringsbildningen. Det ena är att Las förändras utifrån en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter, det andra att det sker utifrån Toijer-utredningens slutbetänkande. Att LO hoppade av arbetsmarknadsförhandlingarna förändrar enligt C-ledaren inte detta.

LO-basen Susanna Gideonsson, som även sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, välkomnar Löfven nya tolkning av JÖK-överenskommelsen i de delar som berör förändringarna av Las. I en kommentar citerar hon sagofiguren Ronja Rövardotter och kallar Toijer-utredningen för ”helt åt pipsvängen” och förordar att hela Las-utredningen görs om.

LÄS MER: LO säger nej till Las-avtal – V flaggar åter för misstroendeförklaring mot regeringen

Om regerings- och stödhjulspartierna inte kan lösa upp den nu uppkomna knuten hotar regeringskris. Beroende på hur trätan avvärjs kan i stället hotet om en misstroendeförklaring mot regeringen från den samlade oppositionen återaktualiseras.