Centerpartiet har gjort sig kända för att många av deras förtroendevalda ertapppats att vara pedofiler. Det hela började med Fredrik Federley som huserade en grov pedofil och följdes sedan av andra avslöjanden, bland annat från Samnytt. Nu har ett nytt fall dykt upp.

Det var hösten 2020 som det avslöjades att Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot och sedan EU-parlamentariker, tillika högt uppsatt i partiet, levde med en då nyligen frigiven dömd pedofil och våldtäktsman. Senare visade det sig att Federley dessutom visste om det.

Samnytt kunde kort därefter avslöja en ny pedofilskandal där Christer Yrjas ertappades med samma sak och han visste också om det. Yrjas avgick kort efter Samnytts avslöjande.

Utöver detta finns det många andra pedofil-fall inom Centerpartiet som ni kan läsa om här.

Nytt fall

Men det ser inte ut att sluta där. Före helgen dök det upp uppgifter på nätet om en ny pedofilskandal inom Annie Lööfs parti. Det visade sig vara Petter Westlund, Centerpolitiker i Kungsör, som sajten Dumpen avslöjade ha sökt sexuella kontakter med minderåriga barn. Där kunde de visa hur användaren ”Hp Wrepp” sökte och sexchattade med minderåriga.

Källa: dumpen.se

Dumpen gav sig in i chatten och utgav sig för att vara en minderårig tjej. Till slut skickade ”wrepp” en bild på delar av hans ansikte.

De gjorde en ansiktsigenkänning och fick fram att det var Westlund, men de kunde inte veta om det faktiskt var Westlund som chattade.

Ansiktsavläsningen från bilderna som han skickade i januari visade att de föreställde Petter Westlund, ordförande i Centerpartiet Kungsör. Huruvida det faktiskt var Petter Westlund som chattat visste vi inte.

De fick det senare emellertid bekräftat av en tredje part. Efter att ha kontaktats av en journalist försvann han från offentligheten:

I juni månad fick vi dock uppgiften bekräftad från tredje part som i kontakten med Westlund erkänt och skyllt över det hela på en korkad engångsföreteelse och rollspel i de mest luddiga ordalag.

Vad HpWrepp/Westlund inte hade riktig koll på var att vi låg bakom flera av de barnkonton som han varit i kontakt med. Således var det inte någon engångsföreteelse.

Inte heller visste han att vi haft koll på hur länge han varit medlem i ovanstående grupper och hur aktiv han varit. Den 31/5 hade vi sista kontakten med kontot HPWrepp.

Även SR bekräftar fallet och Elisabet Sannesjö, distriktsordförande för Centerpartiet i Västmanland, säger att ”uppgifterna är polisanmälda”.

Flera pedofilskandaler inom C

Centerpartiet har den senaste tiden fått hantera ett flertal pedofilskandaler, varav den mest uppmärksammade involverar partiets EU-parlamentariker och andre vice ordförande Fredrick Federley, som haft nära relation med en man dömd för grova barnsexbrott mot barn 6 och 9 år gamla.

Vid sidan om Federley har flera andra politiker i Centerpartiet kopplats till pedofili. Kort efter uppgifterna om Federley kunde Samnytt avslöja hur den skånska kommuntoppen Christer Yrjas från samma parti huserade två dömds pedofiler på sin gård i Tomelilla. Både Federley och Yrjas lämnade sina politiska uppdrag.

Sedan uppmärksammades det att centerpartisten Niklas Wellholt i slutet på oktober 2020 dömdes för två fall av sexuellt ofredande mot barn nio och elva år gamla som åkte rullskridskor i Kungsbacka. Detta efter att ha blottat och klämt på sitt könsorgan framför barnen.

Den tidigare centertoppen Oskar Åsberg, ordförande för partiets lokalavdelning i Uppsala, tvingades bort efter medieuppmärksamheten när han åtalades för att vid flera tillfällen köpt sex av barn. Åsberg friades i tingsrätten efter att tonårsflickan sade sig inte kunna minnas händelserna. Men Åsberg dömdes senare i hovrätten.

I juni 2021 dömdes C-toppen Erik Paulsson i Kalmar tingsrätt för flera pedofilvåldtäkter. Paulsson överklagade till Göta hovrätt som ansåg att det inte var våldtäkter utan endast grova fridskränkningar mot flickan vilket resulterade i ett sänkt fängelsestraff.

I april 2020 rapporterade vi om 63-årige Denny Olofsson i Lindome som vid sidan om sitt uppdrag som centerpartistisk nämndeman och värdegrundsexpert våldtog en minderårig flicka flera gånger.

År 2018 kunde vi rapportera att 44-årige Bo Gunnar Hedlund, bosatt i Grythyttan och invald i kommunfullmäktige i Hällefors för Centerpartiet sedan flera mandatperioder tillbaka, sexuellt utnyttjat en minderårig flicka som var inneboende i familjen som fosterhemsplacerad, ett brott som han dömdes till fängelse för.

LÄS MER om Fredrick Federley

LÄS MER om Christer Yrjas

LÄS MER om pedofilskandalerna inom Centerpartiet