Inom kort kommer södra Stockholm att få ytterligare ett storboende för nyanlända migranter. I Östberga planeras ett hus med 33 lägenheter för framför allt barnfamiljer.

Huset ska vara ett så kallat tillfälligt boende för migranter med en blandning av en-, två- och trerummare och byggas som moduler. Nu ansöker Stockholmshem om tidsbegränsat bygglov. Huset kommer kunna stå klart tidigast ett år efter att detta beviljats.

– Det är fråga om genomgångsbostäder till nyanlända personer som har fått uppehållstillstånd. De kan bo som längst fem år och under den tiden är tanken att de ska få hjälp att integreras i lokalsamhället för att hitta jobb och egen bostad, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för bostäder för nyanlända, till StockholmDirekt.

Många boenden i söderort

Sedan tidigare finns redan storboenden för nyanlända i bland annat Älvsjö och Globen och i Fruängen kommer ett äldreboende att byggas om för samma ändamål. Även i närliggande Västertorp bygger man ett liknande boende till en kostnad av 85 miljoner kronor.

I just Östberga har bilbränder varit ett återkommande problem.