hyreshus-pengar

Bild: Svenska Bostäder / Jonn Leffmann

Ekonomi

Nytt tilläggsbidrag from 1 juli

Publicerad 7/2/2021
Annons

Regeringen har infört ett extra bostadsbidrag. Det ska utöver det befintliga ordinarie bidraget kunna ge upp till 1 325 kronor ytterligare i utbetalat stöd varje månad.

Bidraget börjar betalas ut från och med den 1 juli i år. Den främsta målgruppen är barnfamiljer. Tilläggsbidraget motiveras med de ekonomiska effekterna av corona-pandemin och uppges vara en förstärkning som ska gälla under en begränsad tid.

Den övre gränsen för det nya tilläggsbidraget blir enligt information på regeringens webbplats 25 procent av ordinarie bostadsbidrag och kan – beräknat utifrån den maximala gränsen för detta på 5 300 kronor – som högst uppgå till 1 325 kronor. Ett hushåll kan alltså sammanlagt få upp till 6 625 kronor per månad i bostadsbidrag.

Kostar skattebetalarna drygt en halv miljard

Kostnaden för skattebetalarna beräknas bli drygt en halv miljard kronor.

Regeringen skriver i sin kommuniké att ”boendekostnaden är den största enskilda utgiftsposten för många hushåll”. Samtidigt vill regeringen i överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna införa marknadshyror i delar av bostadsbeståndet, vilket enligt samstämmiga bedömningar skulle leda till kraftiga hyreshöjningar.

En konsekvens av detta förutspås bli att bostadsbidragen måste höjas i motsvarande grad för att kompensera för hushållens ökade boendekostnader. Extra bostadsbidraget är i likhet med förslaget om fri hyressättning en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Omfattande fusk med bostadsbidrag

Den senaste tiden har flera rapporter kommit om ett omfattande och ökande fusk med bostadsbidrag och bostadstillägg.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons