Bara hittills i år har två lågstadiebarn utsatts för tre misstänkta kidnappningsförsök på Monbijouskolan i Malmö. En polisanmälan har redan lagts ned.

Kidnappningsförsöken har skett vid hämtning av barnen, vilket under pandemin sker utomhus. Då barnen ska skickas ut ensamma på skolgården för hämtning ska föräldrarna ringa.

Det första kidnappningsförsöket skedde i mitten av januari då en man ringde till skolan och uppgav att han väntade utanför för att hämta sin dotter. Han sa flickans namn och vilken klass hon går i. Väl på skolgården blev hon dock stående i en kvart i regnet innan hon gick in igen. När skolpersonalen ringde mamman sa hon att det var hon och inte pappan som skulle hämta. Pappan hade heller inte ringt.

Ungefär en månad senare var det dags igen då en man ringer och uppger samma saker som sist. Flickan säger dock till personalen att det är hennes mamma som ska hämta varpå hon hålls kvar på skolan. Dagen därpå gör föräldrarna tillsammans med skolan en polisanmälan om kidnappningsförsök.

Munskydd och mössa

Under påsklovet inträffade den tredje incidenten.

– Det var en man som var inne i skolan och letade efter min pojke, sa namn och klass precis som med den lilla flickan. Han hade tydligen munskydd och mössa på sig vilket gjorde det svårt att se hur han såg ut, berättar pojkens pappa för Aftonbladet.

Mannen påstod sig vara pojkens styvpappa. Personalen gick dock inte på försöket varpå mannen försvann hastigt från skolan. Även dessa föräldrar har gjort en polisanmälan om kidnappningsförsök.

Nedlagd anmälan

Ingen av föräldrarna vet vem personen eller personerna som försökt hämta deras barn kan vara. Samtidigt har anmälan om människorov på flickan lagts ner i brist på bevisning.

På fredagseftermiddagen skickade Monbijouskolans rektor ut ett brev till alla elevers vårdnadshavare där man bland annat skriver att man ”med facit i hand skulle vi ha gått ut med den här informationen tidigare”. Rektorn har inte haft direkt kontakt med föräldrarna ännu, något de är kritiska till.