OECD

OECD:s generalsekreterare Angel Gurría och finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Finansdepartementet

Inrikes

OECD förutspår minskad tillväxt i Sverige

Publicerad 3/30/2019
Annons

En ny rapport från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD drar ned tillväxtprognosen för 2019 och varnar samtidigt för orosmoln som bland annat kompetensbrist och förutsättningar på bostadsmarknaden som kan leda till en bostadskris.

På fredagen höll finansminister Magdalena Andersson pressträff tillsammans med OECD:s generalsekreterare Angel Gurría där man presenterade organisationens senaste granskning av svensk ekonomi. Över de senaste fem åren har svensk ekonomi vuxit med i genomsnitt tre procent.

För 2019 spår organisationen en tillväxt på 1,6 procent vilket är tre procentenheter lägre jämfört med prognosen i november och 0,8 procentenheter lägre jämfört med tillväxttakten 2018, rapporterar DI.

– Det är ett bra tillfälle för att förbereda för hårdare tider, sade Gurría vid pressträffen.

Ett orosmoln som OECD ser är de höga bostadspriserna i Sverige vilket man menar kan resultera i en framtida bostadskollaps. Organisationen föreslår därför att Sverige återinför fastighetsskatten och lägger den i linje med fastigheternas aktuella värden. Vidare tror man på att fasa ut ränteavdragen och även att hyresmarknaden blir friare.

Kompetensbrist
Det framgår av granskningen att näringslivet går starkt men trots detta saknas efterfrågad kompetens bland den tillgängliga arbetskraften.

I april förra året presenterade Svenskt Näringsliv en rekryteringsenkät som visar att sju av tio företag som försökt rekrytera nya medarbetare har haft svårt att hitta rätt kompetens. Det resulterar i att planerad expansion läggs på is och företagen får svårt att möta kundernas behov.

LÄS ÄVEN: Svenskt Näringsliv larmar om kompetenskris – asylinvandringen har inte räddat företagen

Skolan i behov av förändring
Rapporten inkluderar även en del rörande den negativa utvecklingen i skolan. OECD ser en växande segregation där elevens familjebakgrund avgör skolresultaten. Man föreslår därför omfattande förändringar i skolan. Bland annat bör läraryrket bli mer attraktivt för att möjliggöra rekrytering av skickliga lärare.

– Det är orimligt att det spelar allt större roll vilka föräldrar man har för hur man klarar sig i skolan. Det är så långt från det Sverige vi vill se, sa finansminister Magdalena Andersson (S).

LÄS ÄVEN: Svenska kronan fortsätter försvagas: ”riskerar ett nytt bottenrekord”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons