eskil erlandsson2

Foto: Centerpartiet.

Inrikes

Oenig hovrätt friar tidigare C-minister Eskil Erlandsson för sexuella ofredanden

Publicerad 11/26/2020
Annons

I likhet med tingsrätten tidigare i år friar hovrätten tidigare landsbygdsministern och riksdagsledamoten Eskil Erlandsson (C) från de sexuella ofredanden mot tre olika kvinnor som han åtalats för. Domstolen anser att Erlandsson gjort något mot kvinnorna men att det inte når upp till brottslig nivå. Men rätten var inte enig.

I mars förra året lämnade Erlandsson sin riksdagsplats efter anklagelser från tre kvinnliga riksdagsledamöter om att i olika sammanhang ha tafsat på dem. Anklagelserna gick till åtal men Stockholms tingsrätt valde i december 2019 att fria Erlandsson.

LÄS MER: Före detta C-minister Eskil Erlandsson åtalas för sexuella ofredanden

Två av de utsatta kvinnorna överklagade domen till Svea hovrätt som på torsdagen meddelade att man inte ändrar tingsrättens dom. Men rätten var inte enig – ett av hovrättsråden skrev sig skiljaktig och ville fälla den tidigare C-ministern.

Hovrätten ser det i likhet med tingsrätten som fastställt att Erlandsson utsatt kvinnorna för oönskade beröringar men att dessa inte haft tillräcklig sexuell prägel för att nå upp till vad som krävs för sexuellt ofredande.

LÄS MER: Tidigare landsbygdsministern utreds av åklagare för sexuella ofredanden

Erlandsson själv säger sig inte minnas att han överhuvudtaget lagt sina händer på de tre kvinnorna. Om det ändå skulle ha hänt så handlar det om tre stycken misstag där ex-ministern råkat komma åt kvinnorna i samband med att han masserat lederna i sina händer, vilket han säger sig göra regelbundet mot den ledsjukdom, Dupuytrens kontraktur, han diagnostiserats lida av.

Kvinnorna har hävdat att Erlandsson medvetet lagt sina händer på deras lår och smekt dem, när de suttit intill varandra.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons