vip-arlanda

Genrebild, följebilar utanför VIP-byggnaden på Arlanda idag. Foto: IFP News/Per-Daniel Tilli

Inrikes

Ögonvittnet: IS-kvinnorna kördes till Arlandas lyxiga VIP-byggnad

Publicerad 9/6/2021
Annons

De tre så kallade IS-kvinnorna, som utvisats från Syrien, har idag landat på Arlanda flygplats tillsammans med sina sex barn. Det rapporterar flera medier.

De tre kvinnliga terroristerna ankom flygplatsen med Turkish Airlines klockan 16:40. Stockholmaren Per-Daniel Tilli hade åkt ut till Arlanda för att försöka få en bild på de omdebatterade terroristerna.

VIP-mottagning

Tilli berättar för Samnytt att han inte lyckades fånga kvinnorna på bild eftersom de inte anlände till samma ankomsthall som de övriga passagerarna på planet. Istället fördes de direkt från flygplanet till Arlandas lyxiga VIP-byggnad, som annars används när världstjärnor, toppolitiker och andra potentater gästar Sverige.

– Jag har aldrig sett en buss åka ut på landningsbanan förut med följebilar, säger Per-Daniel Tilli till Samnytt.

– Det jag kunde se var en stor gul buss, som brukar trafikera runt Arlanda, ute på landningsbanan, och så två svarta följebilar efter det.

Fanatiska terrorister

Tilli lyckades aldrig fånga bussen på bild, men filmade däremot följebilarna när de senare kört fram till och stod parkerade utanför VIP-byggnaden. Han vet inte vart IS-kvinnorna tog vägen efter det.

– Bussen såg jag inte vart den tog vägen. Jag var tvungen att springa mot VIP-byggnaden. När jag var framme kom bilarna precis in, säger han.

Flera nyhetsredaktioner hade under eftermiddagen reportrar på plats för att försöka få en bild på planet med terroristerna, men på grund av hemlighetsmakeriet kring operationen var det svårt för dem att få veta vilket plan IS-kvinnorna skulle komma med.

De tre IS-kvinnorna ingick i Islamiska statens kärna av mest fanatiska anhängare och hörde till de sista att kapitulera när kalifatet kollapsade 2019. De senaste två och ett halvt åren har de suttit i fångläger i norra Syrien, tills de nu utvisats till Sverige.

LÄS MER: IS-frun återvände till Borås: ”Skär halsen av din far när du tittar på”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons