SKR och SCB slår larm om bristande jämställdhet i den offentliga sektorn. Av alla chefer som rekryterats de senaste åren inom stat, region och kommun har sju av åtta varit kvinnor. Dessa dominerar nu stort. Kvinnodominansen är även påtaglig för övriga bättre betalda och mer prestigefyllda tjänster i sektorn. Det rapporterar SR.

I den politiska debatten talas mycket om ”patriarkala strukturer”, ”manssamhälle” och behovet av att genom bland annat kvotering öka andelen kvinnor i högre befattningar.

Accelererade ojämställdhet

Verkligheten ser dock inte sällan annorlunda ut och ett exempel är den offentliga sektorn där kvinnorna dominerar i högre befattningar och ojämställdheten ökat i accelererande takt de senaste tio åren.

Det är Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som tillsammans med Statistiska Centralbyrån (SCB) nu slår larm om ökande jämställdhetsproblem i den offentliga sektorn. Den som sammanställt och granskat siffrorna är Patrik Hall, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.

– Det man kan se är att kvinnorna nu ökar mycket mer än män gör på bara några år i högre lednings- och administrationsfunktioner – kommunikationschefer, personalchefer osv är väldigt ofta kvinnor, berättar han för Sveriges Radio.

43% nya kvinnliga chefer – 9% manliga

Antalet chefsbefattningar har de senaste tio åren ökat i den offentliga sektorn men rekryteringen till dessa nya tjänster har varit extremt skev sett ur ett jämställdhetsperspektiv – medan de manliga cheferna ökat med endast 9 procent har kvinnliga chefer ökat med hela 43 procent.

Den mansdiskriminerande snedfördelningen i nyrekrytering har resulterat i att 75 procent av alla ledande befattningar inom den offentliga sektorn nu ockuperas av kvinnor. Kvinnlig dominans råder och ökar också bland utredare, jurister och ekonomer i sektorn.

Sju av åtta som den senaste femårsperioden rekryterats till högre befattningar inom stat, region och landsting har varit kvinnor. De matriarkala strukturernas framväxt inom offentlig sektor inte varit i fokus i den senaste tidens jämställdhetsdebatt.

Kvinnodominans på högre utbildningar

Missförhållandena uppges dessutom ha sin grund i ett annat jämställdhetsproblem – den ökande kvinnodominansen på högre utbildningar i landet.

– Det är ingen tvekan om att det beror på att kvinnor dominerar inom högre utbildning, förklarar Patrik Hall.