Faksimil Youtube

Inrikes

Ökat antal kvotflyktingar innan årsskiftet

Publicerad 11/8/2020
Annons


Migrationsverket har som mål att öka införseln av så kallade kvotflyktingar till Sverige under hösten. Anledningen uppges vara att det har varit svårt att ordna med resor under coronapandemin för de utlänningar som lyckats få svenskt uppehållstillstånd.

– Även om kommunerna signalerar till oss att de har beredskap och kapacitet så är det klart att det kommer att bli en utmaning att ta emot många på kort tid, säger Roy Melchert, sektionschef på Sveriges Kommuner och Regioner, till SR.

Att ta emot kvotflyktingar är ett frivilligt åtagande av den svenska staten. Sverige har sedan 1950 ett kvotflyktingsystem med det officiella målet att ge de mest utsatta skydd i Sverige. Det är regeringen och riksdagen som bestämmer hur många kvotflyktingar Sverige ska ta emot. 2016 beslutade regeringen tillsammans med Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna att Sverige ska öka mottagandet av kvotflyktingar till 5000 personer per år, en ökning med över 160 procent från dåvarande år. Sedermera har Sverige sedan 2017 årligen tagit emot minst 5000 kvotflyktingar.

LÄS ÄVEN: SVT-pampens flyktingbarn ”min lille Ali” sparkade elev i huvudet

Alla får permanent uppehållstillstånd

De så kallade kvotflyktingarna väljs ut av FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) och fördelas till olika länder. De som ska till Sverige får svenskt permanent uppehållstillstånd direkt på plats. När kvotflyktingen har fått sitt permanenta uppehållstillstånd och en plats i en kommun ordnar Migrationsverket resan hit. Väl i Sverige är kommunen ansvarig för att ta emot personen samt att serva med det praktiska kring boende och uppehälle samt barnomsorg, skola, sjukvård och socialförsäkring.

Mutar FN-personal för att få bli kvotflyktingar

2019 rapporterade NBC News om hur FN-personal rutinmässigt låter sig mutas för att registrera människor som så kallade kvotflyktingar. I artikeln uppges vissa familjer ha betalat så mycket som 50 000 dollar, alltså nära en halv miljon kronor, för att komma med. Det som rapporterades är inte unikt, internutredningar utförda av FN har avslöjat liknande förhållanden tidigare och FN personal har även anklagats för att låta sig mutas med sexuella tjänster.

LÄS ÄVEN: Upplopp på Migrationsverket sedan intagen konstaterats smittad med corona

Placeras där smittspridningen är som lägst

Mellan april och augusti pausades mottagandet av så kallade kvotflyktingar till Sverige på grund av coronapandemin. Därför skrev Migrationsverket ner prognosen från 5000 till 4500 personer för i år. Innan pausen hade cirka 2000 personer med permanent uppehållstillstånd redan fraktats till Sverige. Nu är alltså målet att hinna få hit ytterligare 2500 personer innan nyår.

I augusti fördes ett 20-tal personer till Sverige och placerades i de kommuner där smittspridningen av corona var som lägst, ett beslut Migrationsverket tog efter konsultation med Folkhälsomyndigheten. De som kom reste från Egypten, Libanon, Jordanien och Turkiet, enligt SR.

FN ger inget ekonomiskt stöd till de länder som erbjuder sig att ta emot kvotflyktingar. Tvärtom är det UNHCR som får ekonomiskt stöd från medlemsländerna. Sverige är en av de största bidragsgivarna i världen, enligt Migrationsverket.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1247”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons