T.v. David Erixon, kommunikationschef Nobina. T.h. Bön i buss. Foto: Press/Facebook

Oklara regler om bön på bussgolvet för chaufförer i Malmö

9.2K Shares

En bild som uppges visa hur en chaufför förrättar muslimsk bön på medhavd bönematta i bussen har fått stor spridning i sociala medier. Samhällsnytt har talat med kommunikationschefen på Malmös bussoperatör Nobina som inte vill svara på om agerandet är i enlighet med reglementet. ”Vad människor väljer att göra på sina raster kommer jag inte att recensera”.

På lördagen uppmärksammade Samhällsnytt hur 19-åriga Amanda nekades åka buss iklädd shorts och linne. Enligt busschauffören som arbetar för kollektivtrafikoperatören Nobina och kör åt Skånetrafiken visade hon för mycket hud och tvingades därför av bussen.

LÄS ÄVEN: Amanda fick inte åka buss i Malmö – var för lättklädd

Efter händelsen har Skånetrafiken och Nobina återigen varit föremål för diskussion sedan en bild fått stor spridning på Facebook. Fotografen uppger att bilden är tagen den 25 juli på buss nummer 5 i Malmö.

Chauffören ska ha använt bussen som improviserat bönerum inför resenärerna i samband med ett stopp vid en hållplats.

Interiör stämmer överens
När Samhällsnytt nätgranskar interiören i bussen visar det sig att den stämmer överens med den nya spårvagnsliknande typ av stadsbuss från Van Hool som trafikerar Malmö på uppdrag av Skånetrafiken. Delar som är välliknande är bland annat biljettautomaten, det gråfärgade sätestyget med pilar och de gröna skydden.


I videoklippet nedan ges en tydligare bild av bussarnas interiör.

Nobina: ”Recenserar inte vad personal gör på raster”
Samhällsnytt har talat med David Erixon som är kommunikationschef hos kollektivtrafikoperatören Nobina för att höra hur bolaget ser på religionsutövning i sina bussar och även för att få veta mer om den uppmärksammade busschaufför som tagits ur tjänst efter att ha nekat en ung kvinna att resa på grund av att hennes klädsel visade för mycket hud.

Hur ser ni på religionsutövning under arbetsdagen?

– Vi har tydliga värderingar som vi lever efter i vårt bolag. I övrigt vad människor har för religion det har vi inga åsikter om utan vi har tydliga och klara värderingar som gäller i vårt bolag och vad som gäller i arbete.

Hur ställer ni er till att chaufförer förrättar bön exempelvis i en buss framför resenärer?

– Det har jag ingen information om. När man kör buss kör man buss. Jag har svårt att se att det kan genomföras.

Jag har en bild framför mig från en av de nya Van Hool-bussar som ni kör i Malmö. På bilden syns en man som ser ut att genomföra muslimsk bön på en matta inne i bussen.

– Som sagt det är en bild som jag inte känner till. Jag har svårt att tro att man kan genomföra ett bra jobb och hålla tiden om man samtidigt genomför något annat.

Anser ni att en sådan här situation är lämplig?

– Vad är det för situation du pratar om? Hos Nobina jobbar man.

Att anställda emellanåt förrättar bön mitt under arbetsdagen.

– Vad människor väljer att göra på sina raster kommer jag inte att recensera. Vi har tydliga värderingar i vårt bolag och vad vi står för.

Hur tror du att resenärer som väntar på avgång upplever det när en chaufför ber på golvet?
– Jag förutsätter att våra medarbetare säkerställer att våra passagerarna kommer fram i tid på ett tryggt och säkert sätt. När man kör buss så kör man buss och ingenting annat.

Så det är tillåtet att uträtta bön på sin rast exempelvis i bussen även om passagerare har satt sig?
– Det låter som något extremt olämpligt vill jag väl tycka. När man kör bussen och det är passagerare i bussen så är man där för att serva våra kunder och ge ett bra bemötande. Det här situationen du beskriver har jag inte fått in någon information om.

När det gäller förra helgens uppmärksammade händelse där en chaufför nekade bussresenären Amanda att kliva på eftersom hon var för lättklädd. Ni har tidigare hänvisat till att återkomma på måndag. Hur resonerade chauffören över passagerarens klädval?

– Föraren själv är djupt ångerfull över det som har inträffat och bekräftar att han har agerat fullständigt felaktigt både mot Amanda och mot de värderingar och policies som finns. Föraren har fått en skriftlig varning och han kommer inte att köra buss tillsvidare. Det ska tilläggas att den är enskilda medarbetaren som har gjort detta har varit bussförare i närmare 20 år klanderfritt och utan kundsynpunkter eller andra klagomål från chefer, medarbetare eller passagerare.

Hur förklarar denna erfarna person sitt beslut att bedöma passagerarens klädval och även hänvisa till en policy som inte existerar?

– Tyvärr så gör även erfarna medarbetare ibland fel. Föraren har inget svar på varför – utan det blev helt fel.

9.2K Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.